Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin: SDP tavoittelee 80 prosentin työllisyysastetta seuraavalla vaalikaudella

Sosiaalidemokraattien tavoitteena on nostaa Suomen työllisyysaste 80 prosenttiin seuraavalla vaalikaudella, sanoo SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin.

Julkista taloutta pitää Marinin mielestä vahvistaa ensisijaisesti talouskasvun vauhdittamisella ja työllisyyden parantamisella. Marinin mukaan SDP tavoittelee vähintään kahden prosentin vuotuista talouskasvua.

Marinin mukaan SDP:n tavoitteena on luoda uskottavat askelmerkit kohti täystyöllisyyttä. Tällä hän tarkoittaa tilannetta, jossa työttömyysaste on painettu pysyvästi alle viiteen prosenttiin.

Marin kertoi SDP:n talouspolitiikan tavoitteista puoluevaltuuston kokouksessa Lappeenrannassa.

SDP:n paaluttamaa 80 prosentin työllisyystavoitetta voi pitää varsin kunnianhimoisena. Tällä hetkellä Suomen työllisyysaste on hieman alle 74 prosenttia. Työllisyysaste tarkoittaa 15–64-vuotiaiden työllisten osuutta samanikäisestä väestöstä.

Talouden suhdanteistakaan ei ole näköpiirissä nopeaa vetoapua työllisyyteen, kun Suomen ja Euroopan talous uhkaa vajota taantumaan energiakriisin kurittaessa yrityksiä ja kotitalouksia.

Marinin mukaan työllisyystavoite on realistinen

Marin sanoi puheensa jälkeen medialle, että hänen mielestään 80 prosentin työllisyysaste on "täysin realistinen tavoite".

Hän viittasi muun muassa siihen, että hallitus on kuluvalla vaalikaudella saavuttanut asettamansa työllisyystavoitteet, vaikka Suomen talous on kohdannut koronapandemian ja Ukrainan sodan kaltaisia kriisejä.

Keinoksi työllisyyden parantamiseen Marin nosti esiin työperäisen maahanmuuton. Hänen mukaansa työllisyysastetta ei saada nostettua yli 80 prosenttiin ilman ulkomaista työvoimaa.

Marinin mukaan Suomessa yksi suurimpia kasvun tulppia tällä hetkellä on, että osaajia ja työvoimaa ei ole riittävästi. Tämä koskee hänen mukaansa sekä julkista että yksityistä sektoria.

– Tämä työvoimapula on se, mistä me kuulemme eri puolilta Suomea, että ei riitä tekijöitä. Ja sen vuoksi me tarvitsemme myös työperäistä maahanmuuttoa, Marin sanoi.

"Haluamme pitää kiinni t&k-menojen nostosta"

Marin sanoi puheessaan myös, että SDP haluaa pitää kiinni tutkimus- ja kehittämispanostusten nostamisesta neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Marinin hallitus päätti tällä viikolla kiistojensa seurauksena haudata jo aiemmin sovitun lakiesityksen t&k-toiminnan verovähennyksestä. Syynä oli hallituspuolue vasemmistoliiton asettuminen vastustamaan esitystä.

Oppositiopuolue kokoomus kertoi pian tämän jälkeen jättäneensä lakialoitteen t&k-toiminnan verovähennyksestä.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen sanoi perjantaina STT:lle, ettei hän aio näillä näkymin allekirjoittaa kokoomuksen lakialoitetta. Mäkysen mukaan aloite ei nykymuodossaan vastaa puolueiden parlamentaarista sopua aiheesta.

– Meillä on ensi viikon keskiviikkona parlamentaarisen työryhmän kokous, jossa kaikkien puolueiden kanssa käydään läpi tilannetta ja mitä tälle vähennykselle vielä voitaisiin tehdä, Mäkynen sanoi lauantaina toimittajille Lappeenrannassa.

Marinin mukaan SDP:n neljäs taloustavoite on, että 2030-luvulle tultaessa vähintään 60 prosenttia alle 35-vuotiaista olisi korkeasti koulutettuja.

Mari n peräänkuuluttaa "tulosopeutusta"

Julkisen talouden vahvistamiseksi tarvitaan Marinin mukaan myös sopeutusta.

– Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään menoista, vaan meno- ja tulosopeutuksen yhdistelmästä, Marin sanoi puheessaan puoluevaltuustolle.

Niin sanottu tulosopeutus voisi Marinin mukaan tarkoittaa esimerkiksi veropohjan aukkojen tiivistämistä ja veronvälttelyn kitkemistä.

– Näin tarvittavat tulot voidaan kerätä oikeudenmukaisesti eikä pieni- ja keskituloisten ihmisten palkkojen tai eläkkeiden verotusta nostamalla, Marin sanoi.

– Sopeutukset voidaan myös toteuttaa ilman leikkauksia sosiaaliturvaan, koulutukseen tai muihin hyvinvointivaltion ytimessä oleviin palveluihin.

SDP:n puoluevaltuuston kokous jatkuu sunnuntaina. Puoluevaltuusto on SDP:n ylin päättävä elin puoluekokousten välillä.

- - - - -

Uutista on korjattu klo 17.32. Lisätty puuttunut ei-sana 1. väliotsikon jälkeiseen 4. kappaleeseen, po. Mäkysen mukaan aloite ei nykymuodossaan vastaa...