Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olli Rehn yhtyy toiveeseen usean vaalikauden mittaisesta sopeutuksesta – Suomen Pankin pääjohtajan mukaan euroalue on talvella vaarassa ajautua taantumaan, jonka syvyyden määrittää energiakriisi

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn toivoo julkisen talouden huomattavaa vakauttamista.

Rehn kertoi eduskunnan talousvaliokunnalle pitämässään puheessa jakavansa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n näkemyksen aiheesta. Rehnin mukaan julkisen talouden tasapainottamiseksi tulisi muodostaa muutaman vaalikauden pituinen sopeutusohjelma, joka vaatii vahvaa poliittista sitoutumista.

Aiemmin esimerkiksi valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä on esittänyt kahden vaalikauden mittaista sopeutusta. Valtion budjetin alijäämä eli velalla rahoitettava osuus on ensi vuonna kahdeksan miljardia euroa.

Rehn toivoi panostuksia koulutukseen sekä koulutetun työperäisen maahanmuuton lisäämistä. Ne molemmat olisivat hänen mukaansa keino nostaa inhimillistä pääomaa.

Taantuma uhkaa talvella

Rehn kommentoi puheessaan myös akuuttia taloustilannetta. Pääjohtajan mukaan euroalue on vaarassa ajautua taantumaan talven aikana. Taantuman syvyys riippuu hänen mukaansa pitkälti energiakriisin kehityksestä.

Rehnin mukaan Suomen tilanne ei ole yhtä vaikea kuin suurissa euromaissa. Tähän vaikuttaa se, että teollisuus on siirtynyt pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä pidempään. Tätä kehitystä on tukeutunut nojautuminen monipuoliseen energiantuotantoon sekä kuuluminen pohjoismaiseen sähkömarkkinaan.

Rehn kuitenkin arvioi, että Euroopan energiapolitiikan pitkän aikavälin suunta on yhä ratkaisematta, minkä takia myös lähivuodet ovat vaikeita.

– Vihreä siirtymä toteutuu nyt hallitsemattomasti ja epätoivotulla tavalla, kun sota ja energiakriisi toimivat sen moottorina, Rehn sanoi.

Rehn varoitti, että Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkojaan todennäköisesti vielä lisää.

EKP on nostanut ohjauskorkojaan vuoden aikana useaan otteeseen reaktiona inflaatioon. Hintojen nousua on ajanut erityisesti energian kallistuminen.

Rehn sanoi, ettei rahapolitiikalla voida juurikaan vaikuttaa energianhintoihin. Hän kuitenkin huomautti, että myös sen vaikutuksen poissulkeva pohjainflaatio on myös noussut. Lokakuussa euroalueen pohjainflaatio oli viisi ja inflaatio yli 10 prosenttia.

– Rahapolitiikan tehtävänä on pienentää kuluttajahintojen ja palkkojen haitallisen nousukierteen syntymisen riskiä.

Suomessa on keskusteltu koronnostoista sen jälkeen, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) jakoi aihetta käsittelevän blogikirjoituksen Twitter-tilillään.