Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan avaruusjärjestö Esa valitsee uusia astronautteja, mukana voi olla ensimmäinen parastronautti

Ensimmäisten avaruuden käymättömille korpimaille suuntaavien vammaisten astronauttien eli parastronauttien aika voi olla käsillä jo keskiviikkona, ennakoi Euroopan avaruusjärjestö Esa.

Esan odotetaan nimeävän neljästä kuuteen astronauttia keskiviikon ministerikokouksessaan. Esan avaruuslääketieteen johtajan Guillaume Weertsin mukaan on täysin mahdollista, että yksi tai useampi keskiviikkona nimetyistä olisi parastronautti.

Haku parastronautiksi päättyi viime vuoden kesäkuussa, ja se oli osa normaalia astronauttihakua.

Parastronautilla voi olla esimerkiksi alaraajavammoja, sillä synnynnäiset jalkavammat tai amputaatio eivät estäneet hakemista. Parastronautiksi pääsevät myös lyhytkasvuiset, sillä hakuun ovat voineet osallistua kaikki aina 130-senttisiin saakka.

Sen sijaan parastronauttien koulutukseen ja psykologisiin valmiuksiin liittyvät vaatimukset ovat täysin samat kuin astronauteillakin.

"Avaruudessa ei kiirehditä"

Weerts ei voi etukäteen paljastaa hakijoista yksityiskohtia, mutta vakuuttaa, että valituksi on tullut "aivan mahtava ryhmä".

– Tämä prosessi on todella osoittanut, ettei vamma ole mikään rajoite. Tähän todella voimme uskoa, Weerts vakuuttaa.

Vaikka keskiviikkona parastronautteja ei vielä valittaisikaan, niin tulee Weertsin mukaan vääjäämättä käymään tulevan vuosikymmenen aikana.

– Avaruudessa ei parane kiirehtiä, Weerts toppuutteli pikaisia valintoja halajavia.

Disability Rights UK -etujärjestön johtaja Kamran Mallick kertoo pitävänsä parastronauttiprojektia "äärimmäisen jännittävänä".

– Vammaiset ihmiset on jätetty syrjään monilta alueilta kaikessa, mitä maailmassa tehdään. Jos todella haluamme tutkia universumia, meidän on hyväksyttävä se, ettei sitä voi tehdä pelkästään yhden yksilöryhmän avulla, Mallick perustelee.

Suomalaisia astronautiksi haki 307. Hakijoista liki 250 oli miehiä. Suomalaisen valinta ura-astronautiksi eli astronautiksi kansainväliselle avaruusasemalle tai mahdollisille kuulennoille on epätodennäköistä, koska Suomi ei osallistu tällä hetkellä tarvittavaan rahoitusohjelmaan, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö.