Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensi vuoden sähkön verovähennys voi tehdä pörssisähköstä kannattavan vaihtoehdon

Suomi ottaa käyttöön sähkön hinnan verovähennyksen tammi-huhtikuun ajaksi ensi vuoden alussa. Tämä vähennys koskee niitä asukkaita, joiden sähkölasku nousee yli 2000 euroon tammi-huhtikuun aikana. Vähennystä tarjotaan 60 prosenttia tämän ylittävästä osuudesta. Vähennyksen luonteen vuoksi myös sähkösopimuksen tyypillä on väliä. Vähennyksessä on lisäksi 100 euron omavastuu.

Sähkön kilpailutussivusto halvinsähkösopimus.fi on tutkimuksessaan laskenut, että pörssisähkö voi lopulta osoittautua kiinteähintaisia sopimuksia halvemmaksi, kun hintaan luetaan mukaan verovähennys. Sivuston laskelmien mukaan esimerkiksi 150 neliömetrin omakotitalo kuluttaa vuodessa noin 22 800 kilowattituntia sähköä.

Tämä sähkönkulutus tarkoittaisi käytännössä sitä, että sähkön hinta nousisi yli annetun 2000 euron rajan talvikuukausien aikana, mikä oikeuttaisi talon asukkaita hakemaan verovähennystä. Tämä puolestaan johtaa siihen, että kalliimpi sähkölasku voi lopulta olla kilowattituntia kohden halvempi, mikäli lasku nousee tarpeeksi paljon rajan yläpuolelle. Tällöin myös verovähennys on suurempi. Sivuston laskelmien mukaan tämä laskee pörssisähkösopimusten riskejä talven hintapiikit huomioiden selvästi.

Vähennys suosii suurimmaksi osaksi omakotitalojen asukkeja. Kerrostaloissa sähkölaskut harvoin nousevat tarpeeksi suuriksi, jotta vähennyksen kriteerit täyttyvät. Tähän vaikuttaa myös se, etteivät sähkön kulutuspiikit painotu yhtä vahvasti talvikuukausille, kuin omakotitaloissa.

Halvinsähkösopimus.fi:n mukaan määräaikaiset, esimerkiksi 12 tai 24 kuukauden sopimukset voivat maksaa ottajalleen ensi vuonna huomattavaa lisähintaa. Ensi vuoden kolmannen neljänneksen sähköfutuurit liikkuvat Suomessa noin 10 sentissä kilowattitunnilta, ja keväälläkin reilussa 18 sentissä kilowattitunnilta. Määräaikaisten sopimusten hinnat ovat tällä hetkellä noin 20–30 senttiä kilowattitunnilta. Tuo erotus voi jäädä ensi vuonna sähköyhtiölle, mikäli sopimus on kiinteähintainen.

Sivusto huomauttaa myös siitä, ettei verovähennys näy luonteensa vuoksi laskussa heti. Tämän vuoksi jokaiselta taloudelta tulisi löytyä huomattavastikin ennakoitua suurempaa sähkölaskua vastaava liikkumavara.