Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjällä alkaa oikeudenkäynti Ukrainan sotaa arvostellutta toisinajattelijaa vastaan

Venäjällä alkaa tänään oikeudenkäynti Ukrainan sotaa arvostellutta toisinajattelijaa Ilja Jashinia vastaan. Hänet pidätettiin kesällä syytettynä väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista. Jashin on nostanut YouTubessa esille muun muassa venäläisten Butshassa lähellä Kiovaa tekemiä julmuuksia.

Jashinin tutkintavankeutta jatkettiin viimeksi pari viikkoa sitten.

Jashin oli kesään saakka yksi harvoista venäläisistä oppositiopoliitikoista, jota ei ollut vangittu. Hän on toistuvasti kieltäytynyt lähtemästä maanpakoon.

Jashinin mukaan pidättäminen ei tullut hänelle yllätyksenä. Hän on kertonut lehtihaastattelussa olevansa henkisesti ja fyysisesti valmistautunut pitkäänkin vankeustuomioon. Jashinia uhkaa enimmillään jo 15 vuoden vankeus.

– On tärkeää omata selkeä ajatus siitä, mikä sinua odottaa. Ei pidä olla harhakuvitelmia tai antaa epäilysten ahdistaa, Jashin kuvaili asennoitumistaan Le Monde -lehdelle elokuussa.

Jashin tuli tunnetuksi vuoden 2011–2012 mielenosoituksista presidentti Vladimir Putinia vastaan. Hän on vangitun oppositiohahmo Aleksei Navalnyin liittolainen sekä Moskovassa murhatun oppositiojohtaja Boris Nemtsovin läheinen ystävä.

Jashinia on puolustanut myös venäläinen tv-toimittaja Marina Ovsjannikova, joka nousi kuuluisuuteen viime keväänä marssittuaan suoraan tv-lähetykseen sotaa vastustava kyltti kädessään. Kotiarestiin määrätty Ovjannikova pakeni Venäjältä Eurooppaan lokakuussa.

Lähteet: RFERL, Meduza, Le Monde