Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan avaruusjärjestö saattaa tänään nimetä ensimmäiset parastronauttinsa

Euroopan avaruusjärjestö Esa saattaa tänään nimetä ensimmäiset parastronauttinsa eli astronautit, joilla on jokin fyysinen vamma.

Ministerikokouksessa valitaan palkattavaksi neljästä kuuteen astronauttia. He osallistuvat pitkille lennoille Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle ja tuleville kuulennoille.

Esan avaruuslääketieteen johtajan Guillaume Weertsin mukaan yksi tai useampi nimetyistä voi olla parastronautti.

Parastronautilla voi olla esimerkiksi alaraajavammoja, kuten synnynnäisiä jalkavammoja tai amputaatio. Parastronautiksi voi hakea myös lyhytkasvuiset, sillä hakuun ovat voineet osallistua kaikki aina 130-senttisiin saakka.

Parastronauttien koulutukseen ja psykologisiin valmiuksiin liittyvät vaatimukset ovat samat kuin astronauteillakin.

Weerts ei voi etukäteen halunnut paljastaa hakijoista yksityiskohtia, mutta vakuutti, että valituksi on tullut aivan mahtava ryhmä.

–  Tämä prosessi on todella osoittanut, ettei vamma ole mikään rajoite. Tähän todella voimme uskoa, Weerts vakuuttaa.

Vaikka keskiviikkona parastronautteja ei vielä valittaisikaan, niin tulee Weertsin mukaan vääjäämättä käymään tulevan vuosikymmenen aikana.

–  Avaruudessa ei parane kiirehtiä, hän toppuutteli.

Suomalaisia astronautiksi haki 307. Hakijoista liki 250 oli miehiä. Suomalaisen valinta ura-astronautiksi eli astronautiksi kansainväliselle avaruusasemalle tai mahdollisille kuulennoille on epätodennäköistä, koska Suomi ei osallistu tällä hetkellä tarvittavaan rahoitusohjelmaan, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö.