Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laajoja mielenosoituksia kiinalaisella iPhone-tehtaalla – koronasulku lukitsi työntekijät tehtaisiin viikoiksi

Sosiaalisessa mediassa leviävän kuvamateriaalin mukaan taiwanilaisen teknologiajätti Foxconnin tehtaalla Kiinan keskiosassa on puhjennut laajoja mielenosoituksia. Foxconn myönsi ja vahvisti keskiviikkona, että "väkivaltaa" on puhjennut sen suurella tehtaalla Keski-Kiinassa.

– Väkivallan osalta Foxconn jatkaa vuoropuhelua työntekijöiden ja (Kiinan) hallituksen kanssa estääkseen vastaavien tapausten toistumisen, taiwanilaisyhtiö ilmoitti lausunnossaan.

Kiinan viranomaiset määräsivät marraskuun alussa satojatuhansia ihmisiä koronasulkuun alueella, joka ympäröi maailman suurinta iPhone-puhelimia valmistavaa tehdasta Zhengzhoun kaupungissa. Työntekijöitä on lukittu viikoiksi tehtaisiin ja yliopistoille, eivätkä he pysty matkustamaan vapaasti.

Suuri tehdasalue suljettiin koronan suhteen nollatoleranssia noudattaneessa maassa, kun koronavirustapausten määrä lähti nousuun. Siitä lähtien noin 200 000 työntekijän tehdas on toiminut suljetussa kuplassa.

Uutistoimisto AFP ei ole itsenäisesti pystynyt vahvistamaan videoita, joilla näkyy satoja marssivia tehdastyöntekijöitä, mellakkapoliiseja sekä ihmisiä kemikaalisuojapuvuissa.

Suoratoistovideolla näkyy, kuinka kymmenet työntekijät kohtasivat yöaikaan rivin poliiseja ja vaativat huutaen heitä puolustamaan työntekijöiden oikeuksia. Toisilla videoilla näkyy, kuinka suojapukuihin pukeutuneet ihmiset seisovat tiellä lähellä tehtaan asuinrakennuksia ja videota kuvaava ihminen sanoo: "Se alkaa uudestaan, viime yöstä tähän aamuun". Toisella videolla useat suojavaatteissa olevat turvallisuushenkilöt näyttivät potkivan tiellä makaavaa työntekijää.

Mielenosoituksiin viittaavat aihetunnisteet on uutistoimisto AFP:n mukaan sensuroitu Kiinan Twitterin kaltaisella Weibo-alustalla. Kuitenkin jotkin mielenosoituksiin viittaavat tekstit olivat yhä nähtävissä alustalla.