Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä jatkoi armotonta ohjustulitusta Ukrainaan – sähkön- ja vedenjakelu katkesi Kiovassa, YK:n turvallisuusneuvosto koolle

Pimeä ja kylmä marraskuu on keskiviikkona synkentynyt Ukrainassa entisestään, kun Venäjä teki jälleen uuden massiivisen ohjusiskun maahan vaurioittaen pahasti niin sähkön- kuin vedenjakeluakin. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä puhua myöhään keskiviikkona videolinkin välityksellä YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa.

Zelenskyi kirjoittaa Twitterissä, että hän kehotti maansa YK-suurlähettilästä pyytämään turvallisuusneuvoston hätäkokousta koolle Venäjän ilmaiskujen vuoksi.

– Siviilien murhat, siviili-infrastruktuurin tuhoaminen ovat terroritekoja. Ukraina vaatii yhä kansainväliseltä yhteisöltä määrätietoista vastausta näihin rikoksiin, Zelenskyi kirjoittaa.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui keskiviikkona liki 70 risteilyohjusta Ukrainaan. Ilmaiskut vaurioittivat Ukrainan sähkön- ja vedenjakelua, joka oli täysin poikki muun muassa maan pääkaupungissa Kiovassa. Myös Lvivissä Ukrainan länsiosassa oli laajoja sähkökatkoja.

Ohjustulituksessa myös kuoli ainakin kolme ihmistä ja kuusi haavoittui Kiovassa, kun asuintalo sai osuman.

Sähkökatkot eivät rajoittuneet vain Ukrainaan, sillä Moldovassa liki puoli maata pimeni Venäjän ohjustulituksen takia. Moldovan ulkoministeri Nicu Popescu kertoi pyytäneensä Venäjän Moldovan-suurlähettilään puhutteluun iskujen takia.

Ukraina toimitti ennen sotaa noin 30 prosenttia kaikesta Moldovan käyttämästä sähköstä.

Kolme ydinvoimalaa putosi verkosta

Ukrainan ydinvoimaloita hallinnoiva valtiollinen Energoatom-yhtiö kertoo, että Pivdennoukrainskin, Hmelnytskyin ja Rivnenskan voimalat kytkeytyivät automaattisesti irti maan sisäisestä sähköverkosta sen vaurioiduttua. Yhtiön mukaan voimalat kytketään takaisin verkkoon heti sen jälkeen, kun se on saatu kuntoon.

Säteilytasot kaikissa voimaloissa olivat Energoatomin mukaan normaalit.

Myös Zaporizhzhjan ydinvoimala Etelä-Ukrainassa on keskiviikkona ollut täysin irti sähköverkosta. Reaktorin jäähdytykseen ja muihin ydinvoimalan välttämättömiin turvajärjestelmiin on saatu virtaa varavoimana toimivista dieselgeneraattoreista.

Presidentti Zelenskyi vakuutti puheessaan, että rikkoutunut infrastruktuuri tullaan korjaamaan tai rakentamaan uudelleen.

– Selviämme tästä kaikesta, koska meitä ei voi murtaa, Zelenskyi sanoi.

Ukrainan sota levisi myös kyberavaruuteen, sillä Euroopan parlamentin verkkosivuille tehtiin keskiviikkona verkkohyökkäys. Hyökkäys tehtiin pian sen jälkeen kun parlamentti oli hyväksynyt julkilausuman, jossa Venäjä tuomittiin valtionterrorismin tukijana.

Vastasyntynyt kuoli sairaala-alueelle osuneessa iskussa Zaporizhzhjassa

Zaporizhzhjan alueelle tehdyssä raketti-iskussa kuoli pikkuvauva, kertoivat Ukrainan pelastusviranomaiset.

Raketti osui Vilnianskin kaupungissa sijaitsevan sairaalan alueelle ja tuhosi sen synnytysosaston keskiviikon vastaisena yönä, pelastajat kertoivat sosiaalisessa mediassa. Pelastajien mukaan vauvan äiti ja lääkäri pelastettiin raunioista.

Venäjä väittää liittäneensä Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Zaporizhzhjan itseensä, vaikka se ei hallitse aluetta täysin. Uutiskanava CNN:n mukaan Vilnianskin kaupunkia hallitsevat ukrainalaiset.

Viime maaliskuussa Ukrainan Mariupolin sairaalaan tehdyssä iskussa kuoli kolme ihmistä, joista yksi oli lapsi. Ukraina ja sen läntiset liittolaiset tuomitsivat iskun, kun taas Venäjä väitti iskun olleen lavastettu.