Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Boris Johnson EU-maiden asenteista ennen Venäjän hyökkäystä: "Ranska kieltäytyi uskomasta, Saksa halusi sodan päättyvän nopeasti"

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson puhui maanantaina yhdysvaltalaiskanava CNN:n kumppanikanava CNN Portugalin haastattelussa EU-maiden erilaisista asenteista ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan 24. helmikuuta.

– Näimme venäläisten pataljoonan taisteluosastojen kerääntyvän, mutta eri mailla oli hyvin erilaisia näkökulmia, Johnson kuvaili.

– Saksalaisten näkemys oli jossain vaiheessa, että jos se tapahtuisi, mikä olisi katastrofi, niin olisi parempi, että koko asia olisi nopeasti ohi ja Ukraina taipuisi, Johnson väitti vedoten "kaikenlaisiin taloudellisiin syihin".

– Älkää epäilkö sitä, että ranskalaiset kieltäytyivät uskomasta Venäjän hyökkäävän viime hetkeen asti, Johnson väitti myös.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron työskenteli hartiavoimin ennen hyökkäystä saadakseen Venäjän presidentti Vladimir Putinin luopumaan hyökkäysaikeistaan. Hän vieraili Putinin luona Kremlissä vain viikkoja ennen venäläisjoukkojen vyörymistä Ukrainan rajan yli. Maaliskuussa Ranskan sotilastiedustelun päällikkö, kenraali Eric Vidaud erotettiin tehtävästään, osittain siksi että hän epäonnistui ennakoimaan Venäjän hyökkäyksen.

Johnson kritisoi myös Italian välitöntä reaktiota hyökkäyksen uhkaan.

– He (Mario Draghin hallitus) yksinkertaisesti sanoivat yhdessä vaiheessa, etteivät he voisi tukea kantaamme johtuen heidän valtavasta riippuvuudestaan Venäjän hiilivedystä.

Asenteet Euroopassa muuttuivat nopeasti hyökkäyksen alettua.

– Kaikki – saksalaiset, ranskalaiset, italialaiset, (Yhdysvaltain presidentti) Joe Biden – näkivät, ettei vaihtoehtoja ollut. Koska Putinin kanssa ei voinut neuvotella. Se on avainasia.

Johnson sanoi kunnioittavansa EU:n toimintaa kaiken ahdistuksensa jälkeen.

– He ovat yhdistyneet. Pakotteet olivat kovia.