Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan avaruusjärjestö nimesi viisi uutta astronauttia ja ensimmäisen parastronautin

Euroopan avaruusjärjestö Esa on nimennyt viisi uutta astronauttiaan tänään. Viisikosta kaksi on naisia ja kolme miehiä.

He osallistuvat pitkille lennoille Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle ja tuleville kuulennoille.

Valituksi tulivat Sophie Adenot Ranskasta, Rosemary Coogan Britanniasta, Pablo Alvarez Fernandez Espanjasta, Raphael Liegois Belgiasta ja Marco Sieber Sveitsistä. He ovat taustaltaan muun muassa helikopterilentäjiä ja tähtitieteen tohtoreita.

Lisäksi Esa valitsi ensimmäisen parastronautin eli astronautin, jolla on jokin fyysinen vamma. Brittiläinen John McFall liittyy erilliseen parastronauttiohjelmaan.

McFallin jalat amputoitiin moottoripyöräonnettomuuden jälkeen 18-vuotiaana. Hän on edustanut Britanniaa paralympialaisissa pikajuoksussa.

Parastronautilla voi olla esimerkiksi alaraajavammoja, kuten synnynnäisiä jalkavammoja tai amputaatio. Parastronautiksi voivat hakea myös lyhytkasvuiset, sillä hakuun ovat voineet osallistua kaikki aina 130-senttisiin saakka. Parastronauttien koulutukseen ja psykologisiin valmiuksiin liittyvät vaatimukset ovat samat kuin astronauteillakin.

Kaikkiaan avaruusjärjestö sai yli 22 500 hyväksyttyä hakemusta. Joukossa oli noin 300 hakemusta Suomesta.

Suomalaisen valinta ura-astronautiksi eli astronautiksi Kansainväliselle avaruusasemalle tai mahdollisille kuulennoille oli jo ennakkoon epätodennäköistä, koska Suomi ei osallistu tällä hetkellä tarvittavaan rahoitusohjelmaan.

Edellisen kerran Esa nimesi astronautteja vuonna 2009. Tuolloin nimettiin kuusi astronauttia, joista yksi oli nainen.