Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aikoinaan Guggenheim-museolle kaavaillun alueen suunnittelukilpailu ratkeaa tänään Helsingissä

Helsingin Makasiinirannan laatu- ja konseptikilpailun voittaja julkistetaan tänään.

Ehdolla on neljä esitystä alueen kehittämiseksi.

Alueelle sijoittuu useita suojeluarvoiltaan merkittäviä rakennuksia, kuten Vanha kauppahalli, sen vieressä sijaitseva 1900-luvun alussa valmistunut jugend-tyylinen kioski sekä Olympiaterminaali. Olympiaterminaali on monille tuttu myös ruotsinlaivojen lähtöpaikkana.

Alueelle kaavaillaan uudisrakentamisen lisäksi uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota. Sen rakentamispäätöstä ei ole vielä tehty, mutta Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat ehdollisesti sitoutuneet pääomittamaan museota yhtä suurin osuuksin.

Kilpailun voittajan julkistaa Helsingin kaupunki.

Guggenheimille sanottiin ei vuonna 2016

Eteläsatamassa sijaitsevalle alueelle suunniteltiin aiemmin Guggenheim-museota. Hanke kuitenkin kaatui useita vuosia kestäneiden neuvottelujen jälkeen.

Keskustelu museosta alkoi vuonna 2011, kun Helsingin kaupunginhallitus tilasi selvityksen Guggenheim-museon perustamismahdollisuuksista.

Museon perustamisesta Helsinkiin käytiin vuosien vääntö, kunnes Suomen hallitus vuonna 2016 päätti, ettei se tue museohanketta. Saman vuoden marraskuussa Helsinki esitti vielä museon rakentamista yksityisellä ja kaupungin rahalla, mutta esitys äänestettiin lopulta nurin kaupunginvaltuustossa.