Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusvoimien ex-komentaja Lindberg pyrkii kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi – myös entinen tiedustelupäällikkö harkitsee ehdokkuutta

Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali evp. Jarmo Lindberg pyrkii eduskuntavaaliehdokkaaksi kokoomuksen listalta, kertoi puolue perjantaina.

Kokoomuksen tiedotteen mukaan Lindberg tavoittelee ehdokkuutta Helsingin vaalipiiristä. Lindberg toimi Puolustusvoimien komentajana vuosina 2014–2019 ennen kuin nykyinen komentaja, kenraali Timo Kivinen aloitti tehtävässä.

Helsingin kokoomus päättää virallisesti ehdokkuudesta ensi viikon maanantaina pidettävässä piirikokouksessaan.

– Tässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa Jarmo Lindbergin kokemukselle on erityisesti tarvetta. Turvallisuuteen ja maanpuolustukseen liittyvät kysymykset ovat varmasti paljon esillä kevään eduskuntavaaleissa, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo puolueen tiedotteessa.

Eduskuntavaalit pidetään keväällä 2023.

Toveri pohtii, Kari ei lähde

Lindberg on tänä vuonna ollut julkisuudessa aktiivisesti kommentoimassa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Hänen lisäkseen aktiivisia sotilastaustaisia kommentaattoreita ovat julkisuudessa olleet Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori, Puolustusvoimien entinen apulaistiedustelupäällikkö, eversti evp. Martti J. Kari sekä Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri.

Sekä Toveri että Kari kertovat STT:lle, että heiltä on kysytty halukkuutta lähteä ehdolle eduskuntaan.

Kari on jo tänä syksynä tullut valituksi seurakuntavaaleissa Jyväskylän kirkkovaltuustoon kokoomuksen ja sitoutumattomien listalta. Kari kuitenkin kertoo tekstiviestitse perjantaina STT:lle, ettei hän aio asettua ehdolle eduskuntavaaleissa.

– Minua on kysytty, useampi puolue. Olen ilmoittanut, etten lähde, vaan minusta on enemmän hyötyä isänmaalle työelämäprofessorina kuin mahdollisena kansanedustajana, hän kirjoittaa.

Toveri puolestaan kertoo, että kokoomus on tiedustellut häneltä halukkuutta eduskuntavaaliehdokkaaksi. Hän kertoo pitävänsä tarjousta mielenkiintoisena ja harkitsevansa sitä.

– Turvallisuus- ja puolustuspoliittisesti tämä on aika vaativaa aikaa. Valitettavasti en usko, että tämä muuttuisi kauhean nopeasti positiivisemmaksi, sanoo Toveri.

Suomessa ei ole yleistä, että upseerit hakeutuvat politiikkaan aktiiviuransa jälkeen. Toveri toteaa, ettei se kuitenkaan ole tavatonta. Hän mainitsee kenraaliluutnantti Aksel Airon, joka toimi kokoomuksen kansanedustajana 1958–1966.

– Sinänsä tämä ei ole uraauurtavaa. Eduskunnassa ajatus kai on, että olisi positiivista, jos olisi monenlaista osaamista, hän sanoo.

Toveri ei toistaiseksi osaa sanoa, millä aikataululla hän tekee mahdollisen päätöksensä.

Konsulttifirman perustamisesta syntyi kohu

Oulusta kotoisin olevan Lindbergin tausta on Ilmavoimissa, ja hän on toiminut muun muassa Ilmavoimien komentajana. Puolustusvoimien komentajuuden päättymisen jälkeen Lindbergin konsulttitoiminnasta syntyi kohu.

Lindberg perusti tammikuussa 2020 oman yhtiönsä vielä aikana, jolloin hänellä oli puolustusministeriön kanssa sovittu karenssisopimus päällä. Lindberg ei ilmoittanut ministeriölle yrityksen perustamisesta, eikä ministeriö sittemmin myöskään perinyt häneltä sopimussakkoa sopimusrikkomuksesta.

Hänen konsulttiyrityksensä konsultoi amerikkalaista puolustusyhtiötä Lockheed Martinia aikana, kun Suomi päätti F-18 Hornet -hävittäjien seuraajista. Myöhemmin Lockheed Martin irtisanoi Lindbergin kanssa tekemänsä sopimuksen.

Oikeuskansleri arvioi syksyllä 2020, että puolustusministeriö ei ylittänyt harkintavaltaansa, kun se ei perinyt Lindbergiltä sopimussakkoa rikkeen vuoksi. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti piti kuitenkin Lindbergin menettelyä moitittavana.

Joulukuussa 2021 Suomi ilmoitti valinneensa Lockheed Martinin valmistamat F-35-hävittäjät Hornetien korvaajiksi.

-----

Juttua on korjattu klo 18.44: Puolustusvoimien nykyisen komentajan etunimi on Timo, ei Lauri kuten jutussa aiemmin luki.