Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kaksi kuoli kolarissa Loimaalla ja yksi Kouvolassa, tänään on ensimmäinen adventti

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kaksi ihmistä kuoli kolarissa Loimaalla

Kaksi ihmistä on kuollut kolarissa Loimaalla Varsinais-Suomessa lauantai-iltana, Lounais-Suomen poliisi kertoo Twitterissä.

Onnettomuus sattui Hannunkadulla Loimaan keskustan tuntumassa. Hälytys onnettomuudesta tuli ennen yhtätoista illalla.

Lounais-Suomen poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Bussi ja henkilöauto törmäsivät Kouvolassa, henkilöauton kuljettaja kuoli

Kouvolassa Kymenlaaksossa yksi ihminen on kuollut linja-auton ja henkilöauton kolarissa, kertoo Kaakkois-Suomen poliisi.

Ajoneuvot törmäsivät toisiinsa yöllä Kuutostiellä Teuroisten kohdalla. Sekä bussi että henkilöauto syttyivät palamaan, ja pelastuslaitos sammutti ajoneuvopalot. Poliisin mukaan henkilöauton kuljettaja kuoli.

Hälytys onnettomuudesta tuli puoli yhden aikaan yöllä.

Rotuhygieenisiä pakkosterilointeja tehtiin pääasiassa köyhille naisille

Suomessa pakkosteriloitiin 1900-luvulla tuhansia ihmisiä rotuhygieenisistä syistä. Kohteena olivat pääasiassa kehitysvammaiset tai mielenterveysongelmista kärsivät nuoret, naimattomat ja lapsettomat naiset, joilla oli alhainen sosiaalinen status.

Suomalaiseen eugeniikkaan perehtyneen tutkijan mukaan toimenpiteeseen joutuminen oli melkoista arpapeliä. Kuntien ja mielisairaaloiden välillä oli suuria eroja siinä, kuinka paljon ne tekivät aloitteita ihmisten pakkosteriloinneista Lääkintöhallitukselle.

Ensimmäinen adventti avaa joulun odotuksen

Tänään on ensimmäinen adventtisunnuntai, joka kristillisessä perinteessä merkitsee kirkkovuoden alkamista ja jouluun valmistautumista.

Kirkoissa lauletaan tänään monille tuttua ja perinteistä Hoosianna-hymniä, joka on virsikirjassa ensimmäisenä. Ensimmäinen adventtisunnuntai on yksi vuoden suosituimmista kirkkopyhistä.

Sana adventti tulee latinankielisestä sanonnasta adventus Domini, Herran tuleminen.

Adventtisunnuntaisin poltettavat kynttilät symboloivat valoa ja vapautusta eli Jeesuksen syntymän odotusta.

Kirkkovuoden alkaminen ensimmäisestä adventista vakiintui läntisessä kristikunnassa keskiajan lopulle tultaessa.

Iranissa pidätetyt ex-maajoukkuejalkapalloilija ja toisinajattelija vapautettiin takuita vastaan

Iranissa entinen maajoukkuejalkapalloilija Voria Ghafouri on vapautettu takuita vastaan, kertoo Fars-uutistoimisto. Iranin turvallisuusjoukot pidättivät hallinnon kriitikkona tunnetun Ghafourin torstaina hänen edustamansa seuran Foolad Khuzestanin harjoitusten jälkeen. Häntä syytetään valtion vastaisen propagandan levittämisestä.

Ghafouri on tukenut syksyn aikana julkisesti Iranin hallinnon vastaisia protesteja.

Yhtä aikaa Ghafourin vapauttamisen aikaan kerrottiin myös tunnetun toisinajattelijan Hossein Ronaghin vapauttamisesta takuita vastaan. Ronaghi pidätettiin jos syyskuussa mielenosoitusten alettua. (Lähde: AFP)

Hiihtomatkat pitenevät Rukan kisojen päätöspäivänä

Kuusamon Rukalla järjestettävät pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin kilpailut huipentuvat tänään, kun ohjelmassa on maastohiihdon 20 kilometrin kilpailut, suurmäki ja yhdistetyn yhteislähtö.

Mäkimiehet aloittavat kisapäivän kello 8.30 karsinnalla ja hyppäävät kilpailun kello 10. Yhdistetyn kymmenen kilometrin hiihto alkaa kello 12 ja mäkiosuus 16.15. Naiset aloittavat maastohiihdon vapaan hiihtotavan takaa-ajon kello 13 ja miehet kello 14.30.

Kotkaniemi syötti Carolinan voittomaalin Calgary-kamppailussa

Jesperi Kotkaniemi antoi syötön Carolina Hurricanesin voittomaaliin jääkiekon NHL:ssä Calgary Flamesia vastaan. Carolina voitti kotijäällään 3–2.

Ottelu oli kahden erän jälkeen tasan 2–2, mutta Brett Pesce iski Hurricanesin voittomaalin ylivoimalla päätöserässä. Kotkaniemi antoi maalin takaa mainion syötön Pescelle, joka laukoi Carolinan johtoon.

Antti Raanta torjui Carolinan maalilla 18 laukausta. Carolinan kirkkain suomalaistähti Sebastian Aho jäi ilman tehoja.

Kotkaniemi on kerännyt tällä kaudella tehot 2+3.