Arvopaperi- ja öljymarkkinat aloittivat uuden viikon laskusuunnassa reaktiona maailman toiseksi suurimman talouden Kiinan mielenosoituksiin.
Hongkongin pörssi sulkeutui 1,6 prosenttia pakkasella, ja laskua nähtiin kautta Itä-Aasian. Uutistoimisto AFP:n koonnin mukaan myös Shanghaissa, Tokiossa, Soulissa, Sydneyssä ja Singaporessa nähtiin alamäkeä. Nordean analyytikot Lauri Vepsäläinen ja Antti Koskivuo totesivat pankin aamukatsauksessa, että Kiinan mielenosoitusten vaikutus näkyy riskinottohalukkuuden heikentymisenä Aasian osakemarkkinoilla.
Euroopan keskeiset pörssit aloittivat viikon niin ikään miinuksella. Helsingin pörssi oli iltapäivällä reilun prosentin laskussa. Kone, jolle Kiinan markkina on erittäin tärkeä, oli noin puolentoista prosentin alamäessä.
Kaupankäynti alkoi laskun merkeissä myös Yhdysvalloissa. Suuryritysten S&P500 -indeksi oli noin puolen prosentin luisussa.
Myös raakaöljyn hinta kääntyi laskuun. Pohjois-Amerikan viitelaatu WTI laski koko vuoden alimmalle tasolle, runsaaseen 74 dollariin tynnyriltä. Pohjanmeren Brent-viitelaadun hinta oli WTI:n tavoin noin kolmen prosentin laskussa maanantaina aamulla ja painunut loppiaisen tasolle, noin 81 dollariin tynnyriltä.
Mielenosoituksissa vastustettu tiukkaa koronapolitiikkaa
Kiinassa puhkesi loppuviikon aikana mielenosoituksia maan tiukkaa koronapolitiikkaa vastaan. Maan suurimpiin kaupunkeihin levinneissä mielenosoituksissa on paikoin vaadittu jopa juuri jatkokauden saaneen presidentti Xi Jinpingin eroa.
– Tämän mittakaavan mielenosoitukset ovat maassa harvinaisia, ja ne synnyttävät paljon epävarmuutta, totesi SPI Asset Managementin Stephen Innes uutistoimisto AFP:lle.
Muusta maailmasta poiketen Kiina on pitänyt yllä tiukkoja koronasulkuja, joiden on arvioitu nakertavan myös maan talouskasvua.
– Mitä Kiina sitten tekeekään, se tulee todennäköisesti aiheuttamaan taloudelle haittaa, sanoi LBBW-pankin Karl Haeling AFP:lle.
Jos koronasulkuja jatketaan, aiheuttaa se haittaa taloudelle, ja jos niitä puretaan, voi maahan syntyä terveyskriisi, hän totesi.
– Puolet kansasta on saanut suluista tarpeekseen, ja toinen puolisko pelkää koronaa kuollakseen eikä suostu lähtemään ulos, Haeling summasi.