Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pörs­si­säh­kön hinta am­pai­si jäl­leen kor­keuk­siin – markkinoilla nähtiin jo läheltä piti -tilanne

Pörssisähkön hinta on ollut jo yli viikon ajan korkealla, mutta tänä iltana kilowattitunnista saa maksaa peräti 62 senttiä. Aamuyölläkin, vuorokauden edullisimpina tunteina hintaa oli noin 29 senttiä kilowattitunnilta. Kontrasti on suuri, kun hintaa verrataan vuoden takaiseen noin 4–5 senttiin.

Sähkömarkkinoilla kävi myös niin sanottu läheltä piti -tapaus, kun kysyntä oli lähellä ylittää tarjonnan. Sähköyhtiö Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu sanoo yhtiön tiedotteessa, että 500 megawatin piikki kysynnässä olisi nostanut sähkön pörssihinnan suoraan teoreettiseen 4 euron maksimiin. Tämä vastaa yhtä suurehkoa voimalaa, eli kysyntään vastaaminen oli vähästä kiinni.

– Esimerkiksi Meri-Porin voimalaitoksen kapasiteetti on reilut 500 megawattia. Jos haluaisimme Suomen sähköjärjestelmän kestävän tuon laitoksen vikaantumisen ja välttävän maksimihintaan kiipeämisen, tulisi jokaisen Suomen 3,8 miljoonasta sähkösopimuksen haltijasta pienentää käyttöä noin 130 wattia. Pienelläkin määrällä on merkitystä.

Suomen hinta-alueelta puuttuu Keski-Karhun mukaan näissä sääoloissa noin 2000 megawatin edestä kapasiteettia verrattuna kulutukseen. Puuttuva sähkö saadaan Ruotsista, ja kireimmissä tilanteissa myös Virosta.

– Mikäli tuotanto häiriintyy kireillä pakkasilla, on mahdollista, ettei sähköä enää riitä kaikkiin käyttötarkoituksiin. Tällöin kantaverkkoyhtiö Fingrid käynnistää kiertävät sähkökatkot. Niiden todennäköisyyteen voidaan vaikuttaa kulutuksella.