Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teleoperaattori DNA helpottaa puhelinliittymän keston kertovan tekstiviestin saamista – Traficom vaati muutosta uhkasakolla

Teleoperaattori DNA on kertonut helpottavansa puhelinliittymän keston kertovan tekstiviestin saamista.

DNA kertoi asiasta viikkoja sen jälkeen, kun liikenne- ja viestintävirasto Traficom vaati uhkasakon nojalla teleoperaattoria korjaamaan käytäntöä, jolla sen asiakkaat ovat voineet tarkistaa puhelinliittymänsä sopimuksen keston tekstiviestillä.

Uhkasakko oli suuruudeltaan aluksi 100 000 euroa korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöksen mukaisesti. Lokakuun lopussa uhkasakkoa nostettiin 50 000 euron lisäerällä jokaiselta kahdelta viikolta.

DNA:n ja Traficomin näkemyseroa on käsitelty eri oikeusasteissa. KHO:n viimeisimmän ratkaisun myötä tekstiviestipalvelu tulee 9. joulukuuta alkaen oletusarvoisesti päälle DNA:n liittymiin.

DNA: Asiakkaat voivat halutessaan estää sms-kyselyt

Suomessa on alkuvuodesta lähtien voinut selvittää oman määräaikaisen matkapuhelinliittymänsä sopimustiedot tekstiviestillä. Kuluttaja on voinut lähettää viestin "SOPIMUS" numeroon 18321, jolloin sopimuksen päättymispäivän saa tekstiviestillä. Palvelun tarkoituksena on ollut helpottaa kuluttajia liittymäkilpailutuksessa.

DNA on kuitenkin vaatinut asiakkaitaan erikseen sallimaan palvelun käyttöönoton. Uhkasakko asetettiin tämän käytännön muuttamiseksi.

DNA:n mielestä toteutuksessa asiakkaiden tietosuoja huomioitiin "korkeamman mittapuun mukaan", kun taas Traficomin mukaan liittymän omistajan hyväksyntää ei palvelussa saanut olla.

Virasto vaatii myös Telia Finlandia helpottamaan tekstiviestipalvelun käyttöä.

DNA:n mukaan muutoksesta huolimatta yksityisyyden suojan vuoksi sen asiakkaat voivat jatkossakin päättää, onko heidän sopimustietojaan mahdollista pyytää tekstiviestillä, ja halutessaan estää sopimustietojen sms-kyselyt.