Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uniper vaatii miljardikorvauksia Gazpromilta puuttuvien kaasutoimitusten vuoksi: "Maksut aiheutuivat meille, mutta ne eivät ole vastuullamme"

Saksalainen energiayhtiö Uniper aikoo vaatia venäläiseltä kaasuyhtiö Gazpromilta kansainvälisessä tuomioistuimessa korvauksia puuttuvista kaasutoimituksista. Uniperin keskiviikkona julkistaman päätöksen mukaan vaillinaisten kaasutoimitusten korvaaminen on aiheuttanut sille toistaiseksi noin 11,6 miljardin euron kustannukset.

Uniperin toimitusjohtajan Klaus-Dieter Maubachin mukaan kyse on kaasutoimituksista, joista Uniper oli sopinut Gazpromin kanssa, mutta joita venäläisyhtiö ei ole toimittanut. Puuttuvien toimitusten vuoksi Uniperille on aiheutunut Maubachin mukaan suuret lisäkustannukset.

Oikeustoimet on yhtiön tiedotteen mukaan määrä käydä Tukholmassa.

Taustalla Venäjän hyökkäys Ukrainaa n

Venäjän valtion enemmistöomistama kaasuyhtiö Gazprom alkoi vähentää Eurooppaan toimitettavaa kaasua siitä lähtien, kun Venäjä käynnisti hyökkäyksensä Ukrainaan ja länsivaltiot asettivat Venäjälle taloudellisia pakotteita.

Kaasutoimitusten väheneminen on osaltaan johtanut siihen, että energian hinta kääntyi Euroopassa kovaan nousuun. Uniper on Saksan suurin kaasuntoimittaja, ja maakaasua käytetään paljon Saksassa muun muassa lämmittämiseen.

Uniper joutui Gazpromin puuttuvien kaasutoimitusten vuoksi alkaa hankkia kaasua markkinoilta huomattavasti kalliimmalla kuin mitä kaasu olisi maksanut Gazpromilta. Uniperin keskiviikkona ilmoittamassa oikeuskanteessa yhtiö ilmoittaa hakevansa korvauksia puuttuvien kaasutoimitusten korvaamisesta tämän vuoden kesäkuusta lähtien.

– Maksut aiheutuivat meille, mutta ne eivät ole vastuullamme, Maubach sanoo yhtiön tiedotteessa.

Saksan valtio tuli Uniperin apuun

Korvaavan kaasun hankinta johti myös siihen, että Uniper joutui vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin. Marraskuussa Uniper ilmoitti tehneensä 40 miljardia euroa nettotappiota tammi–syyskuussa.

Uniperista enemmistön on omistanut suomalainen energiayhtiö Fortum, jolle on aiheutunut miljardien eurojen tappiot Uniperin vuoksi. Suomen valtio omistaa puolestaan enemmistöomistuksen Fortumista.

Uniperin pelastamiseksi Saksan valtio on päättänyt hankkia määräävän aseman Uniperista. Fortum ilmoitti syyskuussa neuvottelujen päätteeksi Saksan valtion ostavan Fortumin omistamat Uniper-osakkeet noin puolella miljardilla eurolla. Marraskuussa julkaisemassaan osavuotiskatsauksessaan Fortum arvioi Uniper-investoinnin aiheuttaneen sille hieman alle kuuden miljardin euron kokonaistappion.

Muodollisesti Uniperin osakkeenomistajien on määrä päättää omistusvaihdoksesta yhtiökokouksessa joulukuun puolenvälin jälkeen.

---

Lähteenä on käytetty uutistoimisto AFP:tä.