Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fedin pääjohtaja puhui pörssit nousuun – myös Helsingissä osakekurssit vahvistuvat

Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin pääjohtajan Jerome Powellin rauhoittelevat kommentit ovat antaneet vauhtia pörssikursseille ympäri maailman. Wall Streetiltä keskiviikkona alkanut nousu on jatkunut torstaina Aasian markkinoilla ja muun muassa Helsingin pörssissä.

Aasiassa Hongkongin ja Tokion pörssit päätyivät torstaina vajaan prosentin nousuun. Helsingissä kurssit olivat iltapäivällä vahvistuneet 1,1 prosenttia, ja Frankfurtissa oltiin 0,4 prosenttia plussalla.

Euroopan tunnelmia piristi myös tieto, että euroalueen inflaatio hidastui marraskuussa ensi kertaa liki puoleentoista vuoteen.

Fed on viime aikoina nostanut ohjauskorkoaan useita kertoja taltuttaakseen inflaatiota. Powellin mukaan Fed voisi höllentää kantaansa koronnostoihin jo joulukuussa.

Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli keskiviikkona kovimmassa vauhdissa sulkeutuen 4,4 prosentin nousussa. Laaja-alainen S&P 500 vahvistui 3,1 prosenttia ja Dow Jones 2,2 prosenttia.

Ajatushautomo Brookings Institutionin tilaisuudessa keskiviikkona puhuneen Powellin mukaan aiempien koronnostojen täydet vaikutukset ovat vielä havaitsematta.

– Siksi olisikin järkevää hillitä koronnostojemme tahtia, kun lähestymme tasoa, joka on riittävä inflaation hillitsemiseksi, Powell sanoi kuitenkin varoittaen, että Fedin politiikka säilyisi tiukkana, kunnes hinnat alkavat tasaantua.

Fed on nostanut tämän vuoden puolella ohjauskorkoaan kuusi kertaa. Edellinen nosto oli marraskuun alussa, jolloin ohjauskorkoa nostettiin 0,75 prosenttiyksiköllä.

Torstaina Wall Street avautui lievään laskuun. Esimerkiksi S&P 500 oli noin puoli prosenttia pakkasella torstaina iltapäivällä Suomen aikaa.