Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä hylkäsi heti Bidenin ehdot neuvottelujen aloittamisesta Ukrainasta

Venäjän johto hylkää suoralta kädeltä Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ehdot, joilla hän olisi valmis keskustelemaan tulitauosta Ukrainaan, Kremlin edustaja sanoi perjantaina.

– Mitä presidentti Biden itse asiassa sanoi? Hän sanoi, että neuvottelut ovat mahdollisia vain sen jälkeen, kun Putin lähtee Ukrainasta, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

Peskovin mukaan Venäjä ei todellakaan ole valmis hyväksymään tällaisia ehtoja.

– Sotilaallinen erityisoperaatio jatkuu, Peskov sanoi käyttäen Venäjän Ukrainan-sodasta käyttämää termiä.

Biden sanoi torstaina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin valtiovierailun yhteydessä olevansa valmis keskustelemaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, jos tämä todella haluaa lopettaa taistelut.

Peskovin mukaan Putin on valmis keskusteluihin, jos Venäjän kantoja kunnioitetaan, mutta lisäsi, että Yhdysvaltain asenne tekisi mahdollisista neuvotteluista vaikeita.

– Yhdysvallat ei ole tunnustanut uusia alueita osiksi Venäjän federaatiota, Peskov sanoi viitaten Donetskin, Hersonin, Luhanskin ja Zaporizhzhjan alueisiin, jotka Venäjä valheellisten kansanäänestysten jälkeen liitti itseensä.

Länsimaat ja kansainvälinen yhteisö eivät ole hyväksyneet liitoksia.

Peskovin mukaan Putin yritti turhaan ehdottaa Natolle, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjille ja Yhdysvalloille neuvotteluja ennen kuin lähetti Venäjän joukot Ukrainaan.

Putin jatkoi perättömiä syytöksiä puhelussa Saksan liittokanslerin kanssa

Putin ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskustelivat perjantaina puhelimitse reilun parin kuukauden tauon jälkeen.

Puhelussa Putin väitti iskujen Ukrainan infrastruktuuria vastaan olevan väistämättömiä, koska myös Ukrainan asevoimat ovat iskeneet venäläisiin siviilikohteisiin. Todellisuudessa sotaa ei käydä Venäjän vaan ainoastaan Ukrainan alueella.

– Minulle on kerrottu, että Venäjän asevoimat ovat pitkään pidättäytyneet täsmäohjusiskuista tiettyihin kohteisiin Ukrainassa. Nyt olemme olleet pakotettuja niihin: ne ovat väistämätön vastaus Kiovan provokatiivisiin hyökkäyksiin Venäjän siviili-infrastruktuuria vastaan, Kremlin tiedotteessa kerrottiin Putinin sanoneen.

Venäjän ohjusiskut Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan ovat jättäneet miljoonia ihmisiä ilman sähköä ja lämmitystä Ukrainassa.

Kremlin mukaan Putin myös moitti Scholzille länsimaita, mukaan lukien Saksaa, siitä, että nämä aseistavat ja kouluttavat Ukrainaa. Länsiliittoutuneiden apu Ukrainalle on Putinin mukaan johtanut siihen, että Ukraina on täysin hylännyt neuvottelut Venäjän kanssa.

Scholzin edustajan Steffen Hebestreitin mukaan liittokansleri kehotti Putinia edistämään mahdollisimman pian diplomaattista ratkaisua sotaan, mihin kuuluisi myös Venäjän joukkojen vetäminen pois Ukrainasta.

Venäjän joukkojen jatkuva pula ammuksista rajoittaa mahdollisuuksia hyökätä Ukrainassa, kertoo Britannian puolustusministeriö

Venäjällä on Ukrainassa jatkuvasti niin paljon pulaa ammuksista, että se rajoittaa venäläisten mahdollisuuksia aloittaa uusia tehokkaita hyökkäyksiä, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä. Ammuspulan lisäksi etenemistä vaikeuttavat logistiset ongelmat.

Venäjän vetäytyminen Dnepr-joen länsirannalta avasi Ukrainan armeijalle lisää mahdollisuuksia iskeä Venäjän logistiikkakeskuksia ja viestilinjoja vastaan. Tämän vuoksi Venäjä joutui siirtämään huoltonsa rautateiden kautta reiteille, jotka sijaitsevat kauempana etelässä ja idässä, ministeriö kirjoitti.

Venäläiset joutuvat nyt lastaamaan etulinjoille meneviä tarvikkeita rautateiltä maanteille. Maantiekuljetukset taas ovat alttiina Ukrainan tykistötulelle.

Presidentti Zelenskyin neuvonantaja: Ukrainassa kuollut Venäjän hyökkäyksen jälkeen 10 000 - 13 000 ukrainalaissotilasta

Ukrainassa on voinut saada surmansa jopa 13 000 ukrainalaissotilasta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan helmikuussa, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mihailo Podolyak.

Ukrainalaiselle televisiokanavalle aihetta kommentoineen neuvonantajan mukaan viralliset arviot kuolleiden ukrainalaissotilaiden määrästä vaihtelevat 10 000:n ja 13 000:n välillä. Podolyakin mukaan presidentti julkistaa viralliset tiedot oikean hetken koittaessa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi syyskuussa, että lähes 6 000 venäläissotilasta oli kuollut taisteluissa, jotka olivat tuolloin jatkuneet seitsemän kuukautta.

Kummankin osapuolen on epäilty kertovan julkisuuteen todellisuutta alhaisempia kuolinlukuja.

Zelenskyi: Ukraina on aikeissa asettaa rajoituksia uskonnollisille järjestöille

Ukraina on aikeissa asettaa rajoituksia maassa toimiville uskonnollisille järjestöille, joilla on yhteyksiä Venäjään, presidentti Zelenskyi sanoi torstai-iltaisessa puheessaan.

Zelenskyin mukaan maan kansallinen turvallisuus- ja puolustusneuvosto on ohjeistanut hallitusta ehdottamaan parlamentille lakiesitystä tällaisten uskonnollisten järjestöjen toiminnan kieltämisestä Ukrainassa.

– Kaikkien kansallisen turvallisuuden varmistamisesta vastaavien elinten on tehostettava toimenpiteitä venäläistiedustelun kumouksellisen toiminnan tunnistamiseksi ja torjumiseksi Ukrainan uskonnollisessa ympäristössä, Zelenskyi kirjoittaa.

Presidentin mukaan muun muassa näin turvataan Ukrainan hengellinen itsenäisyys.

Ukrainan ortodoksinen kirkko on katkonut välejään Venäjään

Ukraina oli ollut ainakin 1600-luvulta lähtien Venäjän hengellisen johdon alaisuudessa, mutta Ukrainan ortodoksinen kirkko on viime vuosina katkonut välejään Venäjään. Irtautumisiin ovat eri vaiheissa vaikuttaneet Venäjän antama tuki Donbassin separatisteille, Krimin niemimaan miehittäminen sekä helmikuussa aloitettu hyökkäyssota.

Vuonna 2019 osa Ukrainan ortodoksisesta kirkosta irtaantui Venäjän kirkon johdosta. Tämän vuoden toukokuussa Ukrainan ortodoksisen kirkon Venäjän tukema haara katkaisi puolestaan siteensä Venäjään.

Korjattu aiempaa uutista klo 12.39: Venäjän vetäytyminen Dnepr-joen länsirannalta, ei länsirannalle.

Korjattu klo 15.48. Maantiekuljetukset ovat alttiina Ukrainan tykistötulelle, ei Venäjän.