Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkiluoto 3:n vesipumppuongelman selvittäminen etenee – laboratoriotutkimukset valmistuivat

Olkiluoto 3:n turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen vaurioiden selvitystyö etenee. Ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima (TVO) kertoo, että Olkiluoto 3:n syöttövesipumpun halkaistun juoksupyörän laboratoriotutkimukset ovat valmistuneet ja tarkka käyttöhistoria selvitetty.

Lisäksi on selvitetty samantyyppisten pumppujen käyttökokemuksia maailmalta, TVO kertoo.

– Tutkimustulosten analyysit jatkuvat ja kerromme niistä lisää niiden valmistuttua, yhtiö tviittaa.

TVO:n mukaan vaikutukset aikatauluun pystytään arvioimaan selvitystyön valmistuttua.

TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho kertoo, että selvitystyön odotetaan yhä valmistuvan joulukuun aikana, kuten TVO ilmoitti viime viikon alussa. Tarkempaa tietoa selvitystyön valmistumisen ajankohdasta ei vielä ole.

– Tietysti tämä on nyt edistynyt, eli saimme nämä tulokset käsiimme ja analysointityö on käynnissä, Aho sanoo STT:lle.

Ahon mukaan Olkiluoto 3:n tämänhetkinen aikataulu vastaa myös muilta osin TVO:n aiempaa tiedotetta. Aikataulun mukaan säännöllinen sähköntuotanto jatkuisi aikaisintaan tammikuun lopussa.

TVO tiedotti lokakuun puolivälissä, että Olkiluoto 3:n turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen sisäosissa on havaittu vaurioita. Syöttövesipumpuilla pumpataan vesi syöttövesitankista höyrystimiin. Pumppujen vaurioilla ei ole vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Kun säännöllinen tuotanto aikanaan alkaa, Olkiluoto 3:n sähköntuotannon odotetaan vastaavan noin 14:ää prosenttia Suomen sähkön kokonaiskulutuksesta. Olkiluodon kolmosreaktorin sähköteho on noin 1 600 megawattia.