Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jenni Haukion väitöstilaisuus keräsi poikkeuksellisen mediahuomion – paikalla tilaisuudessa myös presidentti Sauli Niinistö

Valtiotieteen maisteri (väit.) Jenni Haukion perjantainen väitöstilaisuus keräsi Helsingin yliopistolle poikkeuksellisen paljon median edustajia. Paikalla oli myös paljon tutkijoita ja muita asiasta kiinnostuneita sekä väitöstilaisuuksille tyypilliseen tapaan myös väittelijän eli Jenni Haukion läheisiä. Kutsuvieraille oli varattu täyteen tulleen pienen salin etuosasta kolmisenkymmentä paikkaa. Haukion puoliso, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, saapui paikalle eturiviin pari minuuttia ennen tilaisuuden alkua.

Valtiotieteellisen tiedekunnan varadekaani Hanna Wass sanoi STT:lle uskovansa, että kiinnostuksen taustalla oli paitsi Haukio henkilönä myös tutkimuksen teema, joka koskee politiikan viestinnällisyyttä ja puolueiden strategioita.

– Sehän on upea asia, että tutkimus ja tiede ja väitöstilaisuudet herättävät kiinnostusta. Mutta meidän huomio oli totta kai siinä väittelijän tarpeissa, Wass sanoi.

Haukio puolusti työtään

Tilaisuus alkoi väittelijä Haukion puheenvuorolla, jossa hän kertoi tutkimuksensa keskeisestä sisällöstä. Väitöskirjan aihe on "Avoimen vuorovaikutteisuuden ideaalista sisäisen mobilisaation realiteettiin? Puolueiden digitaalisen vaalikampanjoinnin strategiset ulottuvuudet ja dilemmat".

Haukio kertoi aineistojensa tukevan muun muassa havaintoa siitä, että puolueet ovat innottomia täysimääräisesti hyödyntämään sosiaalisen median vuorovaikutuksellisia mahdollisuuksia.

– Tämä ei kuitenkaan johdu arvoperusteisista syistä, vaan verkkokeskustelujen rakenteellisista ominaispiirteistä, kuten argumentoinnin heikosta laatutasosta, keskusteluissa esiintyvistä vihapuheesta ja häirinnästä sekä osallistujakunnan politisoituneesta koostumuksesta, hän sanoi.

Tutkimuksen kohdepuolueina olivat keskusta, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, SDP ja vihreät, ja sen aineistoina olivat muun muassa toimihenkilöiden teemahaastattelut.

Vastaväittäjä kysyi Haukion omasta roolista

Haukion esiintymispuheen jälkeen kuultiin vastaväittäjän, Åbo Akademin professorin Kim Strandbergin alkulausunto. Hän puhui omissa puheenvuoroissaan ruotsia, ja Haukio vastasi hänelle suomeksi.

Varsinaisen noin 1,5 tuntia kestäneen väittelyn aikana Strandberg esitti kysymyksiä tutkimuksen sisällöstä ja toteutuksesta.

Hän kiinnitti huomiota muun muassa Haukion omaan erityiseen suhteeseen tutkittavaan asiaan, sillä Haukio on aikanaan toiminut vuosia kokoomuksen viestintäpäällikkönä. Hän jätti tehtävän vuonna 2012, kun hänen puolisonsa valittiin tasavallan presidentiksi.

Strandberg sanoi tilaisuuden jälkeen STT:lle väittelyn sujuneen todella hyvin.

– Oli hyvä keskustelu koko ajan ja Jennillä oli hyviä vastauksia minun kysymyksiini. Meillä oli juuri se idea, että pyritään luontevaan keskusteluun. Mielestäni onnistuimme siinä tosi hyvin, hän sanoi.

Strandbergin mukaan väitöskirjassa oli erityisen ansiokasta se, että Haukio oli haastatellut tutkimusta varten puolueiden sisällä olevia ihmisiä, mikä on Suomessa melko harvinaista.

– Saadaan enemmän ymmärrystä niistä kampanjateoista, mitä puolueilla on, ja miksi ne tekevät niin kuin ne tekevät.

"Prosessi venyi pitkäksi"

Myös kustoksena toiminut vanhempi yliopistonlehtori Juri Mykkänen kiitteli tilaisuudessa käytyä keskustelua. Hän sanoi, että väittelijän poikkeuksellinen tunnettuus ja rooli näkyivät lähinnä turvatoimissa.

– Kyllä me ihan tietoisestikin pyrimme siihen, että tämä on tavallinen väitös kaikkien muiden väitösten joukossa. Koska muutenhan siitä syntyy kaikennäköisiä puheita, kun henkilö on hyvinkin tunnettu. Että saako hän jotakin erityiskohtelua. Ja mitään sellaista tässä ei ole ollut, hän totesi.

Mykkänen toimi myös Haukion väitöskirjatyön ohjaajana. Hän kertoi prosessin venyneen varsin pitkäksi Haukion muiden kiireiden vuoksi.

– Ihan nämä viimeiset pari vuotta ovat olleet tosi intensiivistä tekemistä. Sanoisin, että jos hän olisi pystynyt oman asemansa ja muiden töidensä puolesta keskittymään alusta lähtien, niin se olisi ollut nopeampi. Mutta hyvä, kun kuitenkin saatiin päätökseen.