Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taloussanomat: Ensi viikon pakkaset eivät todennäköisesti aiheuta sähkökatkoja, mutta sähkön hinta voi olla "aika karmaiseva"

Fingridin käyttötoiminnan johtaja Tuomas Rauhala arvioi Taloussanomille, että ensi viikon pakkanen ei vielä näyttäisi merkittävästi lisäävän riskiä sähkökatkoista. Hänen mukaansa sähköpulaan joutuminen ennustetuilla pakkaslukemilla on hyvin epätodennäköistä.

– Vika tuotannossa tai sähkön tuonnissa voi toki muuttaa tilannetta nopeasti, Rauhala sanoo Taloussanomissa.

Myöskään energiayhtiö Vattenfallin asiantuntija Peter Strandberg ei näe, että sähkökatkoja tulisi vielä. Hänen mukaansa jatkossa katkojen riski suurenee.

– Todennäköisempiä ne ovat tammikuussa, kun oikein kunnon pakkaset paukkuvat, Strandberg sanoo Taloussanomien haastattelussa.

Strandbergin mukaan tilanne voi muuttua heikommaksi ensi viikon lopulla, kun Ruotsin suurin ydinreaktori Oskarshamn 3 joudutaan sulkemaan yhdeksäksi päiväksi korjaustöiden takia ja samaan aikaan on Pohjoismaihin luvattu kovempia pakkasia.

Strandberg ennakoi, että ensi viikon lopulla voi olla tunteja, jolloin pörssisähkön hinta on ”aika karmaiseva”.

Sähkön tuotanto on viime päivinä jäänyt Suomessa selvästi jälkeen kulutuksesta. Taloussanomien mukaan tuulivoimatuotannon kannalta lähipäivät näyttävät vaisuilta, mutta ensi viikolla sään kylmetessä tuulet voimistuvat hieman. Taloussanomien haastatteleman Forecan meteorologin Ilkka Alangon mukaan viikon loppupuolella on jo toiveita pohjoistuulesta.