Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iran sanoo tarkastelevansa uudelleen lakia, joka vaatii naisilta hijab-huivin käyttämistä

Iran sanoo tarkastelevansa uudelleen kymmeniä vuosia vanhaa lakia, joka vaatii naisilta pään peittämistä.

Sekä parlamentti että oikeuslaitos työskentelevät asian parissa, sanoi oikeuskansleri Mohammad Jafar Montazeri lauantaina Iranin puolivirallisen uutistoimiston Isnan mukaan.

Asiassa voidaan Montazerin mukaan odottaa tuloksia parin viikon kuluessa. Hän ei sanonut, mitä pitkälti konservatiivien käsissä olevat tahot tarkalleen voisivat laissa muuttaa.

Hijabin eli hiukset ja kaulan peittävän huivin käytöstä tuli Iranissa pakollista kaikille naisille vuonna 1983.

Konservatiivit haluavat edelleen pitää huivin käytön pakollisena, mutta uudistusmieliset haluaisivat poistaa lakisääteisen pakon ja jättää asian yksilön päätettäväksi.

Satoja kuollut mielenosoituksissa

Vaatimus päähuivin käytöstä on ollut Iranissa esillä syyskuun puolivälissä alkaneissa suurissa mielenosoituksissa. Mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun 22-vuotias Iranin kurdinainen Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Amini oli pidätetty "väärin puetun" hijabin vuoksi.

Mielenosoituksissa on muun muassa poltettu päähuiveja ja huudettu hallinnon vastaisia iskulauseita. Yhä useampi nainen on myös jättänyt noudattamatta vaatimusta käyttää hijabia.

Aiemmin tällä viikolla Iranin vallankumouskaartin kenraali sanoi ensi kertaa yli 300 ihmisen kuolleen mielenosoituksissa syyskuun puolivälin jälkeen.

Iranin kansallinen turvallisuusneuvosto sanoi Irna-uutistoimiston mukaan lauantaina, että mielenosoituksissa on kuollut yli 200 ihmistä. Turvallisuusneuvoston mukaan lukuun sisältyy myös turvallisuusjoukkoihin kuuluneita ihmisiä.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rights on kuitenkin arvioinut, että turvallisuusjoukot ovat surmanneet mielenosoituksia tukahduttaessaan lähes 450 ihmistä.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Volker Türk sanoi viime viikolla, että mielenosoitusten yhteydessä on pidätetty 14 000 ihmistä.