Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WSJ: Yhdysvallat peukaloi salaa Ukrainalle toimittamiaan Himars-raketinheittimiä siten, ettei niillä voi laukaista pitkän kantaman ohjuksia

Yhdysvallat muokkasi salaa Ukrainalle toimittamiaan Himars-raketinheitinjärjestelmiä siten, ettei niillä voisi tehdä pitkän kantaman iskuja Venäjälle, uutisoi yhdysvaltalainen taloussanomalehti Wall Street Journal.

Lehdelle puhuneet yhdysvaltalaiset virkamiehet kutsuvat ratkaisua "välttämättömäksi varotoimenpiteeksi" Ukrainan sodan laajenemisen riskin vähentämiseksi.

Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle useita kehittyneitä Himars-raketinheittimiä kesäkuusta alkaen. Ammukseksi Yhdysvallat toimitti satellittiohjattuja raketteja, joiden kantama on noin 80 kilometriä.

Virkamiesten mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriö muokkasi heittimiä niin, että niillä ei voi ampua pitkän kantaman raketteja tai ohjuksia, mukaan lukien yhdysvaltalaisia ATACMS-ohjuksia, joiden kantama on lähes 320 kilometriä.

Lehden mukaan salassa pidetyt muokkaukset osoittavat, miten presidentti Joe Bidenin hallinto on tasapainotellut Ukrainan tukemisen ja Venäjän provosoimisen välillä sodan eskaloiduttua täysimittaiseksi helmikuun 24. päivänä.

Yhdysvallat on pidättäytynyt toimittamasta ATACMS-ohjuksia. Vaikka Ukraina saisi jotain kautta kyseisen mallin ohjuksia, ei niiden laukaiseminen ole WSJ:n tietojen mukaan mahdollista heittimiin tehtyjen muokkausten vuoksi.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja, ilmavoimien prikaatikenraali Patrick Ryder kieltäytyi kommentoimasta asiaa WSJ:lle.

– Operatiivisten turvallisuusharkinnan vuoksi emme kommentoi julkisesti liittolaisille ja kumppaneille toimitettujen järjestelmien toiminta-asetuksia, Ryder sanoi.

Hän painotti Yhdysvaltojen olevan edelleen sitoutunut tarjoamaan Ukrainalle valmiudet torjua Venäjän hyökkäys.

Myös Ukrainan asevoimat kieltäytyi kommentoimasta asiaa.