Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain välivaalit paketoidaan tänään Georgian senaattorikisan uusintakierroksella – tulos ratkaisee, saavatko demokraatit suoran enemmistön senaattiin

Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa järjestetään tänään välivaalien senaattorikisan uusintakierros. Toinen kierros käydään, koska demokraattiehdokas Raphael Warnock ja republikaanien Herschel Walker eivät kumpikaan saaneet marraskuun alussa järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella vaadittua yli 50 prosentin kannatusta.

Vaalin voittaja valitaan senaattoriksi Yhdysvaltain 100-paikkaiseen senaattiin.

Demokraatit ovat jo varmistaneet enemmistön senaatissa 50 paikallaan, sillä tasatilanteessa varapresidentti Kamala Harrisin ääni ratkaisee.

Panokset Georgiassa ovat silti korkealla, koska demokraatit pyrkivät saamaan suoran enemmistön senaattiin. Se antaisi enemmän valtaa tärkeimmissä komiteoissa ja hieman lisää liikkumavaraa eripuraa aiheuttavissa kiistakysymyksissä.

Vaaka on kallistumassa demokraattien suuntaan, mutta vaalista on tulossa tiukka

Ennakkoäänten perusteella äänestysintoa vaikuttaa löytyvän odotettua enemmän. Perjantaina päättyneessä ennakkoäänestyksessä uurnilla kävi lähes 1,9 miljoonaa äänestäjää. Yhdysvaltain kaakkoisosassa sijaitsevassa osavaltiossa asuu noin 11 miljoonaa ihmistä. Ennakkoäänestyksen aikana äänensä antoi melkein päivittäin 300 000 ihmistä, ja osavaltiossa tehtiin ennätys yksittäisen äänestyspäivän äänimäärissä.

Lähes kolmannes ennakkoon äänestäneistä on mustia, mikä on perinteisesti tarkoittanut demokraattien menestystä. Tätä povaisi myös se, että yli neljännes ennakkoäänestäjistä on alle 50-vuotiaita.

Valtaapitävälle senaattori Warnockille, 53, nämä ovat jo neljännet vaalit kahden vuoden sisään. Hän on siviiliammatiltaan pastori ja oli ehdolla senaattiin ensimmäisen kerran pari vuotta sitten. Myös vuoden 2020 kisa senaattorin paikasta oli tiukka ja ratkaistiin vasta toisella kierroksella. Viimeisenä kampanjointipäivänä maanantaina Warnock kannusti yliopisto-opiskelijoita äänestämään.

– Haluan teidän tietävän, että vaikka olisitte jo äänestäneet, tehtävänne ei ole vielä päättynyt. Tehtävänänne on hankkia lisää ääniä myös ystäviltänne, Warnock puhui kampanjatilaisuudessa uutiskanava CNN:n mukaan.

CNN:n mielipidemittauksen mukaan Warnock oli maanantaina niukasti edellä republikaanien Walkeria. Hän ei kuitenkaan pitänyt voittoaan varmana.

– Herschel Walkerilla on vielä mahdollisuus voittaa tämä paikka, Warnock sanoi.

Entinen tähtipelaaja itsevarmana vaalitilaisuudessa

Myös Herschel Walker keskittyi viimeisissä vaalitilaisuuksissaan poliittisten sisältöjen sijaan äänestäjien uurnille saamiseen. 60-vuotias republikaani on taustaltaan yrittäjä ja tuli tunnetuksi pelatessaan 12 kautta amerikkalaista jalkapalloa NFL-liigassa 1986–1997.

– Olen aina mestarinne, koska rakastan teitä kaikkia. Me aiomme voittaa nämä vaalit, Walker hehkutti vaalitilaisuudessaan maanantaina CNN:n mukaan.

Lukuisissa skandaaleissa ryvettynyt Walker lähti kisaamaan republikaanien senaattoriehdokkaan paikasta vuonna 2021 maan entisen presidentin Donald Trumpin kannustamana. Trump ei kuitenkaan ole kampanjoinut uusintavaaleissa Walkerin puolesta, koska hänen on pelätty karkottavan liikkuvia äänestäjiä sekä esikaupunkien naisäänestäjiä, jotka ovat molemmat tärkeitä ryhmiä Georgian vaalituloksen kannalta.

Marraskuun ensimmäisellä kierroksella demokraattien Warnock sai 49,4 prosenttia kaikista äänistä ja Walker 48,5 prosenttia. Vaalipäivän ääniä Walker keräsi reilusti Warnockia enemmän.

Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa äänestetään tiistaina välivaalien uusintakierroksella, jossa ratkeaa, vahvistuuko demokraattien hiuksenhieno enemmistö senaatissa vai pystyvätkö republikaanit kaventamaan sitä.

Vaalissa ovat vastakkain istuva senaattori Raphael Warnock, 53, ja hänen haastajansa Herschel Walker, 60. Kumpikaan ei onnistunut lokakuun välivaaleissa saamaan yli puolta annetuista äänistä, joten osavaltion lakien mukaan vaali oli uusittava.

Vaikka demokraattien enemmistö senaatissa ei olekaan uhattuna, muun muassa presidentti Joe Biden on muistuttanut, että sen vahvistaminen olisi elintärkeää. Näin senkin takia, että äkkiväärä demokraattisenaattori Joe Manchin on jo kieltäytynyt tukemasta useita Bidenin hallinnon lakiesityksiä presidentin kauden kahden ensimmäisen vuoden aikana.

Demokraatit ovatkin kutsuneet mukaan Warnockin kampanjaa avittamaan valovoimaisimman tähtensä, ex-presidentti Barack Obaman.

Republikaaneille taas oli tärkeää pysäyttää demokraattien alkava nousukiito, sillä puolue menestyi välivaaleissa huomattavasti odotettua paremmin, vaikka republikaanit saivatkin hallintaansa edustajainhuoneen enemmistön.

Rahan käytössä eivät kummatkaan puolueet ole niin ikään kitsastelleet, sillä Georgian vaalikampanjointiin on törsätty jo yli 400 miljoonaa dollaria, mikä on eniten Yhdysvaltain välivaalien historiassa.

Ehdokkaat ovat olleet mielipidemittauksissa täysin tasoissa, joten tulosta on mahdoton ennakoida.

Täysin erilaiset ehdokkaat

Warnock ja Walker ovat hyvin erilaisia ehdokkaita, vaikka kumpikin on afroamerikkalainen. Warnock on 12-lapsisen perheen toiseksi nuorin vesa, jonka isä oli entinen sotilas ja äiti työskenteli puuvillapelloilla. Perhe oli hyvin köyhä.

Vielä tultuaan valituksi senaattoriksi Warnock jatkoi työtään pappina samassa atlantalaisessa kirkossa, jossa kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King aikanaan saarnasi. Wanock on teologian tohtori.

Walker puolestaan tunnetaan yhtenä yliopistojalkapallon parhaista pelaajista koskaan.

Ex-presidentti Donald Trumpin tukema Walker on kuitenkin viime aikoina ollut useiden skandaalien kohteena. Walkerin on huhuttu maksaneen abortin kahdelle naiselle, joiden kanssa hänellä on ollut suhde, vaikka hän on julkisuudessa kannattanut abortin täyskieltoa.