Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuomioistuin päätti antaa Saudi-Arabian kruununprinssille syytesuojan Bidenin hallinnon suosituksen mukaisesti

Yhdysvaltalaistuomari on hyväksynyt Yhdysvaltain hallituksen suosituksen taata syytesuoja Saudi-Arabian kruununprinssille ja syyskuussa pääministeriksi nimitetylle Muhammad bin Salmanille jutussa, jossa tätä epäillään toimittaja Jamal Khashoggin murhan järjestämisestä. Khashoggi murhattiin Turkissa vuonna 2018.

Yhdysvaltain tuomioistuimet myöntävät ulkomaisille valtionpäämiehille ja muille korkea-arvoisille virkamiehille koskemattomuuden eli syytesuojan. Presidentti Joe Bidenin hallinto suositteli syytesuojaa prinssille marraskuussa, koska tämä luokitellaan ulkomaisen hallinnon johtajaksi.

Päätöksen tehneen tuomarin mukaan Khashoggin leski Hatice Cengiz ja aktivistiryhmä esittivät vahvoja ja ansiokkaita argumentteja osoittaakseen prinssin olevan murhan takana. Hän kuitenkin sanoi, ettei hänellä tuomarina ole valtaa hylätä maan hallinnon virallista kantaa, koska tällöin hän puuttuisi hallituksen vastuulla olevaan ulkopolitiikkaan.

Tuomari sanoi tuntevansa olonsa epämukavaksi syytösten uskottavuuden sekä prinssin pääministeriksi nimeämisen ja Yhdysvaltojen hallinnon ehdotuksen ajoituksen vuoksi. Vaihtoehtoja hänellä ei kuitenkaan itsensä mukaan ollut.

Saudi-Arabia kieltää prinssin osallisuuden

Yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen mukaan bin Salman oli hyväksynyt Khashoggin murhaamisen. Saudi-Arabian viranomaiset ovat kieltäneet kruununprinssin olleen vastuussa murhasta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kuvasi tuolloin syytesuojan suosittelua "kuvottavaksi petokseksi".

Oikeusjutun bin Salmania vastaan oli nostanut Khashoggin leski. Khashoggi oli houkuteltu Turkissa konsulaattiin täyttämään papereita, joita hän tarvitsi avioliiton solmimiseen Cengizin kanssa.

Saudi-Arabiassa useita ihmisiä on tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin murhan vuoksi.