Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan viranomaiset tekivät jättiratsian nykyhallinnon kaatamista havittelevaa järjestöä vastaan

Saksan poliisi on ottanut kiinni 25 ihmistä valtavissa ratsioissa, jotka oli suunnattu äärioikeistolaista järjestöä vastaan. Syyttäjien mukaan järjestö suunnitteli muun muassa aseistettua hyökkäystä Saksan parlamenttiin.

Ratsioihin osallistui varhain keskiviikkona yli 3 000 poliisia sekä jäseniä terrorismin vastaisesta yksiköstä. Kotietsintöjä tehtiin yli 130 kiinteistöön ja kiinniotoista kaksi tehtiin ulkomailla: Itävallassa ja Italiassa.

Syyttäjät Karlsruhen perustuslakituomioistuimessa kertoivat lisäksi tunnistaneensa 27 mahdollista järjestöön kuuluvaa henkilöä.

Ratsioiden kohteena oli Reichsbürger-liike (Valtakunnankansalaiset), joka kiistää Saksan liittotasavallan laillisuuden.

Syyttäjän mukaan kiinni otetut olivat viimeistään viime vuoden marraskuuhun mennessä muodostaneet "terroristiryhmän", jonka tarkoituksena oli syrjäyttää Saksan nykyinen hallinto ja korvata se ryhmän haluamalla hallinnolla.

– Epäiltyjä yhdistää syvä valtion instituutioiden ja vapaan demokraattisen järjestyksen halveksunta Saksan liittotasavallassa, liittovaltion syyttäjän lausunnossa sanottiin.

Venäjä kiisti sekaantuneensa asiaan

Reichsbürger-ryhmittymään kuuluu useita liikkeitä, jotka kaikki vastustavat Saksan nykyhallintoa. Ryhmittymään kuuluu muun muassa äärioikeistolaisia, salaliittoteoreetikkoja ja asekiihkoilijoita. Ryhmään uskotaan kuuluvan myös entisiä sotilaita ja poliiseja.

Kumousta valmistellessaan ryhmä on hankkinut aseita, järjestänyt ampumakoulutusta sekä pyrkinyt haalimaan uusia jäseniä erityisesti poliisien ja sotilaiden joukosta.

Syyttäjän raportin mukaan yksi nyt kiinni otetuista ryhmän jäsenistä on pienen aatelissuvun jäsen, joka oli määrä nimittää vallankaappauksen jälkeen Saksan uudeksi johtajaksi. Hän oli jo yrittänyt ottaa yhteyttä Venäjän viranomaisiin keskustellakseen "Saksan uudesta järjestyksestä", mutta syyttäjien mukaan mikään ei viittaa siihen, että hänen yhteydenottoihinsa olisi vastattu.

Kiinni otettujen joukossa on myös venäläisnainen, jonka tehtävänä epäillään olleen yhteyksien luominen Venäjän viranomaisiin.

Venäjän Saksan-suurlähetystö kiisti keskiviikkona, että sillä olisi mitään tekemistä ryhmän jäsenien kanssa.

Haikailua aikaan ennen ensimmäistä maailmansotaa

Saksan kotimaan tiedustelupalvelu arvioi löyhän Reichsbürger-ryhmittymän koostuvan noin 20 000 jäsenestä. Heistä noin kymmenesosan arvioidaan olevan mahdollisesti väkivaltaisia. "Valtakunnankansalaisia" pidettiin aiemmin lähinnä tyytymättömien ihmisten kummajaisjoukkona, mutta sittemmin ryhmittymän on arvioitu muodostavan yhä pahemman uhkan Saksan turvallisuudelle.

Ryhmittymän nimessä oleva termi valtakunta (Reich) viittaa Saksan keisarikuntaan ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Äärioikeistolaista liikehdintää on pidetty Saksassa jo useiden vuosien ajan pahimpana uhkana maan sisäiselle turvallisuudelle. Viime huhtikuussa poliisi esti suunnitelman, jonka tavoitteena oli siepata Saksan terveysministeri Karl Lauterbach. Tämä koronarajoitusten vastustamiseen kytkeytynyt suunnitelma liittyi myös Reichsbürger-liikkeeseen ja oli alkusysäys nyt tehdyille laajoille ratsioille.

– Tiedämme, kuinka puolustaa itseämme kaikin voimin demokratian vihollisia vastaan, Saksan sisäministeri Nancy Faeser kehui viranomaisten toimia.