Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli sai valmiiksi selvityksen Venäjän pakotteiden vuoksi pidätetyistä huvialuksista

Tulli on saanut valmiiksi selvityksen, joka koski Venäjän pakotteiden vuoksi pidätettyjä huvialuksia. Tulli pidätti keväällä 21 ja kesällä kuusi huvialusta selvittääkseen, onko niiden omistussuhteiden taustalla tahoja, jotka ovat EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamilla pakotelistoilla.

– Useiden omistusketjujen kytkökset osoittivat, että taustalta löytyi veroparatiiseja ja muita hyvin monimutkaisia järjestelyjä. Tämä hankaloitti ja hidasti monissa tapauksissa mahdollisten pakotteiden alaisten tahojen selvittämistä, osassa teki selvittämisestä käytännössä jopa mahdotonta. Seitsemän huvialuksen kohdalla jatkoselvityksemme osoittivat, että näiden taustalla on mahdollisesti EU:n pakotelistoilla olevia tahoja, sanoo tiedotteessa valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Selvityksen tuloksena kahdeksan huviveneistä siirrettiin ulosottoviranomaiselle, neljälle tehtiin verotarkastus ja kaksi tapausta siirrettiin rikostutkintaan.

EU:n Venäjälle määräämät huviveneitä koskevat sektoripakotteet ovat hyvin kattavat. Tullin mukaan pääsääntöisesti kaikki vesikulkuneuvot ja meriteknologia ovat pakotteiden piirissä eli niiden vienti Venäjälle on kielletty.

– Olemme pidättäneet huvialuksia myös niiden laittomien maastavientiyritysten vuoksi. Pakotteiden näkökulmasta myöskään Venäjälle rekisteröityjä aluksia ei ole voinut päästää vesille, Rakshit sanoo tiedotteessa.

Kaksi epäiltyä vientikiellon rikkomista on edennyt esitutkintaan. Niitä tutkitaan törkeinä säännöstelyrikoksina.