Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perun presidentti sanoi hajottavansa kongressin, mutta kongressi äänesti presidentin syrjäyttämisen puolesta

Perun kongressi on äänestänyt presidentti Pedro Castillon syrjäyttämisen puolesta, kertoo uutiskanava CNN. Kongressi aloitti istunnon vain tunteja sen jälkeen, kun presidentti oli ilmoittanut hajottavansa kongressin ja muodostavansa maahan hätähallituksen.

Yhteensä 101 lainsäätäjää 130 hengen kongressista äänesti presidenttiä vastaan, ja lainsäädäntöelin ilmoitti, että varapresidenttinä toimineesta Dina Boluartesta tulee Perun virkaatekevä presidentti.

Presidentti halusi uuden kongressin laatimaan uuden perustuslain

Castillo sanoi aikaisemmin televisioidussa lausunnossaan kutsuvansa koolle uuden kongressin laatimaan uuden perustuslain mahdollisimman pian, mutta kuitenkin enintään yhdeksän kuukauden sisällä. Lisäksi hän sanoi asettavansa kansallisen ulkonaliikkumiskiellon keskiviikosta alkaen.

Presidentin lausunto näytettiin vain tunteja ennen kuin kongressin oli määrä keskustella Castillon kolmannesta virkasyytteestä sen jälkeen, kun hänet valittiin presidentiksi heinäkuussa 2021.

Perun varapresidenttinä toiminut Boluarte tuomitsi välittömästi presidentin päätöksen.

– En hyväksy Pedro Castillon päätöstä perustuslaillisen järjestyksen romuttamisesta hajottamalla kongressin. Tämä on vallankaappaus, joka ainoastaan pahentaa poliittista ja institutionaalista kriisiä, Boluarte sanoi.

Yhdysvallat ilmoitti jo aikaisemmin keskiviikkona, ettei se enää pidä Castilloa istuvana presidenttinä.

– Ymmärrykseni on, että kongressin toiminnan vuoksi hän on nyt entinen presidentti Castillo, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price kertoi toimittajille. Pricen mukaan maan lainsäätäjät ryhtyivät korjaaviin toimiin demokraattisten sääntöjen mukaisesti.

Castillo on entinen maaseutukoulun opettaja, joka otti yllättäen vallan Perun perinteiseltä poliittiselta eliitiltä viime vuoden vaaleissa.

Perun oikeusministeri teki viime kuussa perustuslaillisen valituksen, jossa Castilloa syytettiin rikollisjärjestön johtamisesta. Järjestöön osallistui valituksen mukaan presidentin perhettä ja liittolaisia.