Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppositio jätti välikysymyksen katuväkivallasta – edellyttää tiukennuksia maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikkaan

Oppositiopuolueiden mukaan hallitus on epäonnistunut katujen turvaamisessa. Puolueiden mielestä nuoriso- ja katujengirikollisuuteen on puututtava muun muassa maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikan keinoin.

Oppositiopuolueet esittelivät eduskunnassa tiedotusvälineille välikysymystä, jonka alulle panijana toimi perussuomalaiset. Välikysymyksessä todetaan, että Suomea on ravisuttanut erityisesti kuluneen vuoden aikana poikkeuksellinen väkivalta-, ryöstö- ja jengirikollisuuden aalto etenkin pääkaupunkiseudulla mutta myös Turussa, Tampereella ja eräissä muissa Suomen kaupungeissa.

– Ilmiö ei ole uusi. Vastaavanlaisia nuorten tai nuorten aikuisten suorittamia ryöstö- ja väkivaltatapauksia on ollut pitkään. Tapaukset ovat kuitenkin selvästi lisääntyneet ja raaistuneet, sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Purran mukaan varsinainen jengirikollisuus on uudempaa perua kuin yleinen katurikollisuus, mutta siitäkin poliisi on hänen mukaansa varoittanut jo pidempään kuin kaikki poliitikot haluavat edelleenkään uskoa.

Puheenjohtajat nostavat huonoksi esimerkiksi Ruotsin, jossa rajuista jengiväkivaltaisuuksista on kärsitty jo pitkään.

– Suomi ei saa ajautua Ruotsin tielle. Jengirikollisuuden torjumiseksi on käytettävä määrätietoisesti rinnakkain sekä kovia että pehmeitä keinoja, totesi kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma.

Purran mukaan välikysymykseen ei jätetty eriäviä mielipiteitä.

"Rikospolitiikallemme nauravat jo rikolliset itse"

Purra sanoi, että vaikka kaikki rikoksia tekevät eivät ole maahanmuuttajia tai maahanmuuttajataustaisia, on ongelma selvästi maahanmuuttoon liittyvä.

– Suomella ei ole mitään sellaista maagista ominaisuutta, joka ei saisi samanlaisella pitkään jatketulla politiikalla aikaiseksi tasan samanlaisia seurauksia kuin muissakin maissa.

Välikysymyksessä kysytään muun muassa, onko hallituksella valmiutta tiukentaa Suomen keskeiset maahanmuutto- ja kotoutumissäännökset samalle tasolle kuin muissa Pohjoismaissa, sillä nykyisellään etenkin oleskelulupien ja sosiaalietuisuuksien kriteerit poikkeavat huomattavasti keskeisistä verrokkimaista.

Oppositio kysyy myös, onko hallitus valmis panostamaan jengirikollisuusilmiön torjumisen kannalta keskeisten viranomaisten, kuten poliisin ja lastensuojelun, resursseihin ja toimivaltuuksiin.

Opposition mukaan myös kriminaalipolitiikkaa pitäisi Suomessa kiristää.

– Rikospolitiikallemme tuntuvat nauravan jo rikolliset itsekin tässä maassa, Purra totesi.

Purra ei usko, että hallitus, "joka hädin tuskin pysyy kasassa", kykenisi enää toivottuihin muutoksiin tällä vaalikaudella.

– Oppositio haluaa joka tapauksessa antaa hallitukselle mahdollisuuden kertoa näkemyksensä tästä kasvavasta, kansalaisia huolestuttavasta ongelmasta.