Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljälle syyte europarlamentin korruptiotutkinnassa, mukana varapuhemies Kaili

Neljää epäiltyä vastaan on nostettu syyte Euroopan parlamentin korruptioepäilyyn liittyvässä tutkinnassa, kertoi Belgian syyttäjänvirasto sunnuntaina.

Syyttäjänvirasto ei nimennyt syytteen saaneita ihmisiä. Oikeuslähde kuitenkin kertoi uutistoimisto AFP:lle, että heidän joukossaan on parlamentin kreikkalainen varapuhemies Eva Kaili.

Syyttäjänviraston mukaan myös toisen parlamentin jäsenen kotiin on tehty kotietsintä myöhään lauantai-iltana.

– Brysselin tutkintatuomari, joka johtaa tutkintaa, on määrännyt neljä henkilöä pidätettäviksi. Heitä epäillään osallistumisesta rikollisjärjestön toimintaan, rahanpesusta ja korruptiosta. Tutkintatuomari on vapauttanut kaksi henkilöä, syyttäjänviraston lausunnossa sanottiin.

Kaili ja viisi muuta otettiin kiinni perjantaina sen jälkeen, kun oli tullut ilmi epäilyjä, joissa heidät yhdistettiin Persianlahden öljyvaltioon ja sen maksamiin lahjuksiin, joita maa olisi maksanut vaikuttaakseen EU:n politiikkaan. Oikeuslähteiden mukaan kyseessä olisi Qatar, joka isännöi parhaillaan jalkapallon MM-kisoja.

Uutistoimisto AFP kertoi, että aiemmissa kotietsinnöissä on löytynyt syyttäjien mukaan yhteensä 600 000 euroa käteistä rahaa. Poliisi takavarikoi myös tietokoneita ja matkapuhelimia.

Kailin valtaoikeudet ja velvollisuudet varapuhemiehenä jäädytettiin myöhään lauantaina, mutta hän on edelleen europarlamentaarikko, mikä normaalisti takaisi hänelle syytesuojan. Syytesuoja ei kuitenkaan päde, jos europarlamentaarikko saadaan verekseltään kiinni epäillystä rikoksesta.

Belgialainen parlamentaarikko alkoi ylistää Qataria

Belgialaisen Le Soir -lehden mukaan lauantaisen kotietsinnän kohteena oli europarlamentaarikko Marc Tarabella. Poliisi ei kuitenkaan pidättänyt häntä. Tarabella on belgialainen sosialistiryhmän jäsen.

EU-parlamentin puhemies Roberta Metsola palasi lauantaina kotimaastaan Maltasta Brysseliin. Parlamentin tiedottajan mukaan Metsola oli läsnä, kun poliisi teki etsintää Tarabellan luona.

Le Soirin mukaan Tarabella oli alun perin arvostellut tiukasti jalkapallon MM-kisojen myöntämistä Qatarille. Myöhemmin äänenpainot muuttuivat selvästi myötämielisemmäksi. Tarabella alkoi monissa puheenvuoroissa kehua Qatarin edistymistä ihmisoikeusasioissa ja syyttämään boikottia vaatineita tekopyhyydestä. Samankaltaisia ylistyslauluja kuultiin myös Kaililta.

Skandaali ei rajoitu vain kahteen nykyiseen europarlamentaarikkoon, sillä mediatietojen mukaan poliisi otti kiinni myös Kailin avopuolison, joka työskentelee Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan asioiden neuvonantajana parlamentissa. Samalla pidätettiin myös italialainen entinen europarlamentaarikko Pier Antonio Panzeri.

Vyyhteen on verkkolehti Politicon mukaan kietoutunut lisäksi italialainen Luca Visentini, joka valittiin äskettäin ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin puheenjohtajaksi. Hän siirtyi tehtävään EU-tason yhteistyöjärjestö ETUCin johdosta.

EU-parlamentin täysistunto on koolla ensi viikolla Strasbourgissa. Metsola on uutistoimisto AFP:n mukaan kutsunut koolle parlamentin ryhmänjohtajat maanantaiksi käsittelemään skandaalia ja sen tutkimuksia.

Qatarin suunnalta jupakkaan ei ole juuri kuulunut reaktioita. Financial Times sai sähköpostikommentin sunnuntaina.

– Qatar torjuu ehdottomasti kaikki yritykset yhdistää se syytöksiin väärinkäytöksistä. Qatar noudattaa täysin kansainvälistä oikeutta ja sääntöjä, Qatarin edustaja sanoi viestissä.