Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jemenin sodassa on kuollut tai vammautunut yli 11 000 lasta

Yli 11 000 lasta on joko kuollut tai vammautunut Jemenin sodassa, arvioi YK:n alainen lastensuojelujärjestö Unicef.

– Tuhannet lapset ovat menettäneet henkensä ja satojentuhansien henget ovat vaarassa hoidettavien tautien ja nälkiintymisen vuoksi, kertoo Unicefin pääjohtaja Catherine Russell.

Unicefin mukaan sodan todellinen uhrimäärä on todennäköisesti vielä vahvistettua lukua suurempi. Jemenin sotaa pidetään maailman pahimpana humanitaarisena kriisinä.

YK:n mukaan sadattuhannet jemeniläislapset ovat hengenvaarassa sodan varjossa levinneen nälän ja tautien vuoksi. Kaikkiaan noin 2,2 miljoonan lapsen arvioidaan olevan vakavasti aliravittuja, ja sotaoloissa leviävistä taudeista lapsia uhkaa muun muassa kolera.

Tuhansia lapsia kuollut ja käytetty sotilaina

Vuonna 2014 syttyneessä Jemenin sisällissodassa on kuollut kaikkiaan satojatuhansia ihmisiä joko suoraan taisteluissa tai epäsuorasti saastuneen juomaveden, tautien, nälän ja muiden sodan vaikutusten seurauksena.

YK:n välittämissä neuvotteluissa maahan saatiin aselepo puolen vuoden ajaksi, mutta jatkoaikaa ei saatu neuvoteltua ja taistelut jatkuivat jälleen lokakuun alussa.

Unicef kertoo vahvistaneensa noin 3 800 lapsen kuoleman vuosilta 2015–2022. Yli 60 lasta on kuollut tai haavoittunut aselevon raukeamisen jälkeen.

– Aselevon välitön uusiminen olisi myönteinen ensiaskel, joka sallisi elintärkeän humanitaarisen avun pääsyn perille, Russell sanoi.

Unicefin mukaan Jemenin sodassa on käytetty myös lapsisotilaita. Järjestön tietojen mukaan yli 3 900 poikaa olisi värvätty taistelemaan sotavuosien varrella.