Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perun presidentti lupailee vaalien aikaistamista – mielenosoituksissa kaksi kuollut ja useita loukkaantunut

Perun uusi presidentti Dina Boluarte sanoo aikovansa esittää maan kongressille vaalien aikaistamista kahdella vuodella. Boluarten ehdotuksessa vaalit järjestettäisiin huhtikuussa 2024.

Boluarte nousi presidentiksi kongressin virasta syrjäyttämän Pedro Castillon tilalle. Castillon syrjäyttämisestä raivostuneet mielenosoittajat ovat vastustaneet uutta presidenttiä ja vaatineet maahan uusia vaaleja. Protesteja on pidetty erityisesti maan pohjoisosassa ja Andeilla.

Mielenosoituksissa kuoli sunnuntaina kaksi ihmistä turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien yhteenotoissa Andahuaylasin kaupungissa Andeilla.

Perun kansallisen ihmisoikeusasiamiehen toimiston mukaan yksi kuolleista oli teini-ikäinen mielenosoittaja. Lisäksi poliisi kertoo viiden ihmisen loukkaantuneen kaupungissa sunnuntaina. Loukkaantuneiden joukossa on yksi poliisi.

Lauantaina samassa kaupungissa loukkaantui 20 ihmistä, joista neljä oli poliiseja. Yhteenotoissa mielenosoittajien on kerrottu heitelleen poliiseja kivillä. Poliisi vuorostaan käytti kyynelkaasua.

Presidentti Boluarte julisti sunnuntaina televisiopuheessaan hätätilan tietyille "sosiaalisen konfliktin" alueille.

Castillon tukijat vaativat tämän vapautusta

Perun ensimmäisenä naispresidenttinä aloittanut Boluarte julkisti lauantaina uuden hallituksensa. Boluarte sanoi vielä virkavalansa vannomisen yhteydessä, että hän olisi virassa Castillon koko loppukauden vuoteen 2026 asti.

Castilloa tukevat maaseudun ammattiliitot ja alkuperäisväestöä edustavat järjestöt ovat peräänkuuluttaneet tiistaina alkavaksi "toistaiseksi jatkuvaa" lakkoa. Järjestöt vaativat kongressin hajottamista, ennenaikaisia vaaleja, uutta perustuslakia ja Castillon välitöntä vapauttamista.

Syrjäytetty Castillo pidätettiin tämän ollessa matkalla Meksikon suurlähetystöön, jossa hän aikoi väitetysti hakea turvapaikkaa. Castilloa syytetään kapinasta ja salaliitosta.

Syrjäytetty ex-presidentti nauttii tukea Andeilla

Kongressi syrjäytti Castillon heti sen jälkeen, kun tämä oli pitämässään puheessa yrittänyt hajottaa kongressin ja muodostaa väliaikaishallinnon. Castilloa on syytetty vallankaappauksesta, mutta tämän tukijat ovat puolustelleet ex-presidentin toimintaa.

Toisaalta Castillon entinen kansliapäällikkö ja eräs hänen asianajajistaan on arvioinut, että Castillo olisi ollut kohtalokasta puhetta pitäessään huumattuna. Kansliapäällikön mukaan presidentti oli pakotettu pitämään puhe, jotta saataisiin peruste Castillon poistamiseen virasta.

Maaseudun opettajana ja ammattiliiton johtajana työskennellyt Castillo nauttii vankinta suosiotaan Andeilla, kun taas rannikon pääkaupunki Limassa häneen on kohdistettu voimakasta vastarintaa.