Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perun mielenosoituksissa kuollut yhteensä seitsemän ihmistä

Perussa on kuollut yhteensä seitsemän ihmistä entisen presidentin Pedro Castillon syrjäyttämistä vastustavissa mielenosoituksissa, kertoo nimetön lähde Perun oikeusasiamiehen toimistosta.

Maanantaina kuolemantapauksia oli viisi. Yksi mielenosoittajista kuoli yhteenotossa poliisin kanssa maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Arequipassa, jossa 1 500 mielenosoittajaa oli rikkonut lentokentän valoja ja polttanut turvallisuushenkilöstön koppeja.

Mielenosoittajat pakottivat keskeyttämään lentoliikenteen kaupunkiin useiden tuntien ajaksi. Mellakkapoliisi hajotti mielenosoituksen käyttämällä kyynelkaasua, minkä yhteydessä yksi ihminen kuoli.

Neljä muuta mielenosoittajaa kuoli mellakkapoliisin tukahduttaessa mielenosoitusta Apurimacin provinssissa Chincheroksen kaupungissa.

Sunnuntaina Apurimacin provinssissa kuoli kaksi mielenosoittajaa. Kaakkois-Perussa sijaitseva Apurimac on Castillon syrjäyttämisen jälkeen varapresidentin paikalta presidentiksi siirtyneen Dina Boluarten kotimaakunta.

Maanantaina mielenosoitukset voimistuivat ja uusia tiesulkuja on pystytetty useisiin merkittäviin kaupunkeihin kuten Arequipaan, Cuscoon ja Libertadiin. Arequipassa mielenosoittajat valtasivat lisäksi yhden Perun suurimmista tehtaista.

Cuscon kansainvälinen lentoasema suljettiin sen jälkeen, kun mielenosoittajat olivat viranomaisten mukaan yrittäneet väkivalloin sisään maanantaina.

Junaliikenne Cuscon kaupungin ja kuuluisan turistikohteen Machu Picchun välillä on tiistaista alkaen keskeytetty matkustajien turvallisuuden takaamiseksi, kertoi raideliikenteen operaattori. Castillon kannattajat ovat vaatineet syrjäytetyn presidentin tueksi lakkoa, joka alkaisi tiistaina.

Boluarte väläyttänyt uusia vaaleja 2024

Boluarte sanoi presidentiksi ryhtyessään, että aikoo olla virassaan kautensa loppuun heinäkuuhun 2026. Sunnuntaina hän kuitenkin tv-puheessaan sanoi pyrkivänsä kongressin kanssa sopimukseen, että uudet presidentinvaalit pidetään huhtikuussa 2024. Boluarte lisäsi, että lakiesitys vaaliajankohdan muutoksesta jätetään lähipäivinä.

Maanantaina Perun hallitus erotti 26 alueellista prefektiä, jotka olivat Castillon nimittämiä. Hallitus syytti erotettuja mielenosoituksiin yllyttämisestä. Sisäministeri Cesar Cervantes on kehottanut ihmisiä rauhoittumaan, ja Boluarte on vaatinut vuoropuhelua sekä välttämään väkivaltaa.

Syrjäytetty presidentti Castillo on ollut pidätettynä viime keskiviikosta lähtien. Hän tapasi maanantaina asianajajiaan ennen tiistaina pidettävää kuulemista. Castillon asianajajat vaativat tämän vapauttamista välittömästi.

– Presidentti katsoo olevansa poliittinen vanki, Castillon edustaja Ronald Atencio sanoi.

Vasemmistolaistaustaisista latinalaisen Amerikan hallinnoista Meksiko, Argentiina, Kolumbia ja Bolivia ovat julkaisseet Castillon tueksi yhteisen julkilausuman, jossa ne katsovat tämän olleen "antidemokraattisen häirinnän uhri" valinnastaan lähtien.

Perussa presidentin virka on ollut tuulinen. Boluarte on Perun kuudes presidentti heinäkuun lopun 2016 jälkeen.