Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa on eurooppalaisittain kireä progressio, osoittaa Veronmaksajien palkkaverovertailu

Palkkojen verotus on Suomessa vertailumaihin nähden sitä kireämpää, mitä suuremmat ovat palkansaajan tulot, käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton kansainvälisestä palkkaverovertailusta.

Vertailu osoittaa, että palkansaajan tuloverotus on Suomessa kireämpää kuin Ruotsissa kaikilla vertailun neljällä tulotasolla. Keskituloisen palkansaajan veroprosentti on Suomessa 5,3 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Ruotsissa. Samasta 47 000 euron vuositulosta jää suomalaiselle palkansaajalle käteen noin 2 500 euroa vähemmän kuin Ruotsissa.

Matalimmalla eli 30 500 euron vuosittaisella palkkatasolla Suomi oli eurooppalaisten vertailumaiden keskitasoa. Verotus kiristyy kuitenkin nopeasti palkansaajan tulojen noustessa.

Keskituloisen suomalaisen palkkaverotus on kolme prosenttiyksikköä korkeampi kuin eurooppalaisissa vertailumaissa keskimäärin. Suurimmalla tulotasolla ero kasvaa 7,3 prosenttiyksikköön.

– Jyrkkä progressio ja korkeat marginaaliverot ovat sitkeä erityispiirre palkkaverotuksessamme, Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa tiedotteessa.

Kansainvälinen palkkaverovertailu 2022 -selvitys vertailee työn verotusta 18 OECD-maassa neljällä eri palkkatasolla.