Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunisiassa äänestettiin uudesta parlamentista, jonka presidentti on riisunut vallasta – äänestyspaikat sulkeutuivat hiljaisen vaalipäivän jälkeen

Tunisiassa äänestettiin tänään vaaleissa, joissa maalle valitaan vallasta riisuttu parlamentti. Pohjoisafrikkalaisen maan presidentti Kais Saied on keskittänyt vallan itselleen sen jälkeen, kun hän viime vuoden heinäkuussa keskeytti parlamentin työskentelyn ja erotti hallituksen koronakriisin aiheuttaman poliittisen kriisin vellottua maassa kuukausia.

Aiemmin tänä vuonna Saied vielä hajotti parlamentin, jonka valtapuolueena oli hänen linjaansa vastustava puolue. Tuolloin voimassa oli yhä arabikevään vallankumouksen jälkeen hyväksytty perustuslaki, joka antoi laajat valtaoikeudet myös parlamentille.

Viime heinäkuussa Saied kuitenkin runnoi kiistanalaisella kansanäänestyksellä perustuslakiin läpi muutokset, jotka takaavat nyt valittavalle 161-jäseniselle parlamentille lähes pelkästään nimellistä valtaa.

Lopputulos selvinnee maaliskuussa

Äänestyspaikat sulkeutuivat iltaseitsemältä Suomen aikaa. Äänestysprosentin ei odoteta nousevan korkeaksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan pääkaupungissa Tunisissa vaaliuurnilla vaikutti aamulla olleen hyvin hiljaista äänestyspaikkojen avauduttua. Vaaliviranomaisten mukaan iltapäivällä vain hieman yli seitsemän prosenttia äänioikeutetuista oli käynyt äänestämässä. AFP luonnehti vaaleja "latteiksi".

Lähes kaikki maan poliittiset puolueet olivat vaatineet vaalien boikotointia, sillä ne ovat nähneet vaalit jatkumona presidentin "vallankaappaukselle". Myös Tunisian politiikan analyytikot ovat katsoneet, että vaaleilla pyritään legitimoimaan presidentin valta-asemaa. Siksi kampanjointi ennen vaaleja oli vähäistä.

Tunisiassa luottamus poliitikkoihin on horjunut pitkään jatkuneen poliittisen kriisin takia. Lisäksi monet ehdokkaat ovat entuudestaan tuntemattomia ihmisiä, jotka pyrkivät parlamenttiin itsenäisinä ehdokkaina, sillä uusien lakien vuoksi puoluekantoja tai valitsijalistoja ei vaaleissa ilmoiteta.

Vaalien lopputulos selvinnee vasta maaliskuussa, kun maassa on saatu käytyä kaikki mahdolliset uusintavaalit.