Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Ukrainan pääesikunta: Venäjä jatkaa Krimin linnoittamista, Wilma-viestintä hiertää opettajien ja vanhempien välejä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Wilma-viestintä hiertää monien opettajien ja vanhempien välejä

Peruskoulujen opettajien ja huoltajien välisen kommunikoinnin haasteet ovat lisääntyneet merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ylivoimaisesti suurin osa ongelmista liittyy Wilma-tietojärjestelmän kautta tapahtuvaan kirjalliseen viestimiseen, kerrotaan Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:stä.

Huoltaja voi olla opettajan kanssa eri mieltä esimerkiksi arvosanoista tai siitä, mitä koulussa on tapahtunut. Lapsen tai nuoren kertomus saattaa poiketa opettajan näkemyksestä. Osa vanhemmista ei suostu uskomaan, että oma lapsi käyttäytyy koulussa eri tavoin kuin kotona.

OAJ:stä arvioidaan, että opettajien ja huoltajien väliset haasteet voisivat vähentyä sillä, jos ainakin suuremmat ongelmat käytäisiin kirjoittelun sijaan läpi puhelimitse tai kasvotusten.

Autoliiton tiepalvelu valmistautuu taas joululiikenteeseen: operaatio Lumihiutale käynnistyy tänään 54. kerran

Autoliitto kohottaa tästä päivästä lähtien tiepalvelunsa valmiutta joulun ajan liikenteen vuoksi. Operaatio Lumihiutaleena tunnettu tiepalvelun tehostettu päivystys jatkuu uudenvuodenpäivään asti.

Fintrafficin tieliikennekeskuksen mukaan talven liikennehuippu ajoittuu perinteisesti joulun pyhien aikaan, ja moni taittaa matkan joulun viettoon autolla.

Tänä vuonna on 54. kerta, kun Autoliitto järjestää operaatio Lumihiutaleen. Liitto järjestää seremoniallisen yhteislähdön tänään aamupäivällä kello 10 alkaen Jyväskylässä.

Ukrainan pääesikunta kertoo Venäjän jatkavan Krimin linnoittamista

Venäjä jatkaa puolustuslinjan rakentamista Hersonin alueen ja Krimin välille, kertoo Ukrainan pääesikunta päivittäisessä raportissaan.

Lisäksi Venäjä jatkaa Krimin vesihuoltolaitosten, erityisesti Pohjois-Krimin kanavan puolustusta. Ukrainan tiedustelutietojen mukaan linnoitustöihin on lähetetty varusmiehiä Venäjän Krasnodarin alueelta.

Pohjois-Krimin kanava on Krimin vesihuollon kannalta kriittistä infrastruktuuria.

Kyiv Independent -lehden mukaan Ukrainan sotilastiedustelu kertoi aiemmin, että Venäjä vahvistaa Krimin rannikkopuolustusta, koska pelkää Ukrainan joukkojen nousevan maihin.

Politico: Capitol-komitea saattaa suositella, että Trumpia vastaan nostettaisiin rikossyyte kapinasta

Yhdysvaltain kongressitalon hyökkäystä tutkivan edustajainhuoneen komitean on määrä äänestää maanantaina siitä, esittääkö se entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan nostettavan rikossyytteen kapinasta.

Asiasta kertoo Politico, jonka lähteiden mukaan paneeli äänestää ainakin kolmesta Trumpia koskevasta mahdollisesta syytteestä.

Syytteet voidaan suositella myös virallisen toimituksen estämisestä sekä Yhdysvaltain hallinnon vastaisesta juonittelusta.

Komitea ei voi itse nostaa syytteitä, mutta se voi antaa suosituksia maan oikeusministeriölle.

Komitean on määrä julkaista loppuraporttinsa keskiviikkona. (Lähde: AFP)

Tunisiassa äänestetään uudesta parlamentista, jonka presidentti on riisunut vallasta

Tunisiassa äänestetään lauantaina vaaleissa, joissa maalle valitaan vallasta riisuttu parlamentti. Pohjoisafrikkalaisen maan presidentti Kais Saied on keskittänyt vallan itselleen sen jälkeen, kun hän viime vuonna keskeytti parlamentin työskentelyn ja erotti hallituksen koronakriisin aiheuttaman poliittisen kriisin vellottua maassa kuukausia.

Lähes kaikki maan poliittiset puolueet ovat vaatineet vaalien boikotointia. Ne ovat syyttäneet presidenttiä vallankaappauksesta, jolle haetaan vaaleissa hyväksyntää.

Vaalien lopputulos selvinnee vasta maaliskuussa, kun maassa on saatu käytyä kaikki mahdolliset uusintavaalit. (Lähde: AFP)

Kaksi YK:n operaatiossa palvellutta poliisia kuoli hyökkäyksessä Malissa

Kaksi YK:n Minusma-operaatiossa palvellutta poliisia on kuollut ja neljä haavoittunut jouduttuaan hyökkäyksen kohteeksi Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Malissa, Minusma kertoo Twitterissä.

Poliisit joutuivat perjantaina hyökkäyksen kohteeksi Malin keskiosassa sijaitsevassa Timbuktun kaupungissa.

Timbuktun alueen kuvernööri Bakoun Kante kertoi, että hyökkääjät törmäsivät Malin armeijan partioon paetessaan paikalta. Malin armeijan ja hyökkääjien tulitaistelussa kuoli yksi hyökkääjä ja armeijan sotilas.

Mali on taistellut jihadistikapinallisia vastaan vuodesta 2012 lähtien. Lisäksi maassa tapahtui kaksi sotilasvallankaappausta vuosina 2020 ja 2021. (Lähde: AFP)

Wall Street sulkeutui vaikean pörssiviikon jälkeen alavireisenä

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssit ovat sulkeutuneet vaikean pörssiviikon päätteeksi alavireisenä. Perjantai oli jo kolmas perättäinen päivä laskussa.

Wall Streetin pääindeksit viettivät melkein koko pörssipäivän pakkasella. Päivän päätteeksi teollisuusindeksi Dow Jones oli 0,9 prosentin laskussa. Laaja-alainen S&P 500 luisui puolestaan alaspäin 1,1 prosentin ja teknologiapainotteinen Nasdaq 1,0 prosentin verran.

Myös Euroopassa ja Aasiassa keskeiset pörssit päätyivät laskuun Euroopan keskuspankin EKP:n ja Yhdysvaltain keskuspankin Fedin tämänviikkoisten koronnostojen lyödessä yhä laineita talouteen. (Lähde: AFP)

Laura Lahtinen 100 metrin perhosen välieriin SE-ajalla

Suomen Laura Lahtinen on uinut uuden Suomen ennätyksen naisten 100 metrin perhosuinnissa lyhyen radan MM-kisoissa Australian Melbournessa. Lahtisen uusi ennätysaika on 56,88, jolla hän saavutti välieräpaikan.

Lahtisen ennätysaika syntyi uusintalähdössä, sillä hän sijoittui varsinaisessa alkueräuinnissaan jaetulle 16. sijalle yhdessä Australian Brittany Castelluzzon kanssa ajalla 57,85.

Alkuerien nopein oli Ruotsin Louise Hansson ajalla 55,74.

Välierät alkavat kello 11.11 Suomen aikaa.

Olli Kokko ui 50 metrin rintauinnin uuden SE-ajan, selvisi välieriin

Suomen Olli Kokko on uinut miesten 50 metrin rintauinnin uuden Suomen ennätyksen lyhyen radan MM-kisoissa Australian Melbournessa. Kokon uusi ennätysaika on 26,24.

Kokon ennätysaika syntyi alkuerien uusintalähdössä, jossa suomalainen varmisti välieräpaikan voitettuaan Japanin Masaki Niiyaman. Kokko ja Niiyama sijoittuivat alkuerissä jaetulle 16. sijalle.

Alkuerien nopein oli Italian Nicolo Martinenghi ajalla 25,71.

Välierät uidaan tänään Suomen aikaa kello 12.17.

Veera Kivirinta ja Ida Hulkko välieriin 50 metrin rintauinnissa

Suomen Veera Kivirinta ja Ida Hulkko selviytyivät välieriin naisten 50 metrin rintauinnissa lyhyen radan MM-kisoissa Australian Melbournessa. Kivirinta oli alkuerien kahdeksas ja Hulkko 12:s.

Kivirinnan alkueräaika oli 29,72 ja Hulkon 29,89. Alkuerien nopein oli Liettuan Ruta Meilutyte, jonka voittoaika oli 29,10.

Välierät alkavat kello 12.07 Suomen aikaa.