Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perun kongressi päätti aikaistaa vaalit vuoden 2024 huhtikuulle

Perun kongressi päätti tiistaina aikaistaa presidentinvaalit huhtikuulle 2024. Aiemmin vaalit oli tarkoitus pitää vasta vuonna 2026.

Vaalien aikaistamisella on tarkoitus lieventää maassa jännitteitä, jotka johtuvat presidentti Pedro Castillon syrjäyttämisestä ja kiinniotosta aiemmin tässä kuussa.

Castillon valinta presidentiksi vuonna 2021 heilutti Perun perinteisiä valtarakenteita. 53-vuotias maalaisopettaja ja ammattiliittojohtaja joutui pian virkavalansa jälkeen keskelle myrskyä. Castillon lyhyen virkakauden aikana Perulla oli kolme pääministeriä ja seitsemän sisäministeriä.

Kongressiedustajat äänestivät vaalien aikaistamisen puolesta äänin 93–30. Lisäksi yksi edustaja äänesti tyhjää.

Kongressi päätti myös, että nykyisen presidentin Dina Boluarten on luovutettava valta vaalien voittajalle heinäkuuhun 2024 mennessä.

Kongressin puhemies Jose Williams lisäsi, että kongressin päätös pitää vielä ratifioida toisessa äänestyksessä seuraavien kuukausien aikana.

Mielipidemittausten mukaan 83 prosenttia perulaisista kannatti vaalien aikaistamista ratkaisuksi kriisiin.

Castillon syrjäyttämisen jälkeen alkaneissa mielenosoituksissa on viranomaisten mukaan kuollut ainakin 21 ihmistä ja loukkaantunut yli 650.