Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huonoista ajokeleistä ja liukkaista jalkakäytävistä varoituksia eri puolilla Suomea – joulun menoliikenne alkaa pääteillä huomenna

Ajokeli on tänään huono laajoissa osissa maata, varoittaa Ilmatieteen laitos. Varoituksia huonoista ajokeleistä on annettu Pohjois-, Keski- ja Itä-Suomeen.

Tiet voivat olla liukkaita ja vaarallisia myös pääkaupunkiseudulla pääteiden ulkopuolella, varoittaa Fintrafficin liikennepäivystäjä Vesa Natunen.

– Lähipäivinä voi esiintyä liukkaita eri puolilla Suomen ajoteitä, varsinkin jos tulee jäätyneitä sateita. Autoilija voi kohdata yllättäviä tilanteita liukkauden vuoksi, Natunen sanoo.

Joulun menoliikenne alkaa Suomen pääteillä huomenna. Vilkkain liikennepäivä on Fintrafficin mukaan aatonaattona perjantaina, jolloin suurimmat ruuhkat ajoittuvat kellon kahdentoista ja kuuden välille iltapäivällä ja alkuillalla.

Liikenteen ennakoidaan olevan vilkkainta Helsingin ja Tampereen välillä valtatiellä kolme sekä Helsingin ja Heinolan välillä valtatiellä neljä.

Sään vaikutukset menoliikenteeseen tarkentuvat Natusen mukaan lähipäivinä.

– Haastavia talvikelejä on kuitenkin varmasti tulossa.

Maan eteläosissa on tänään laajalti varoituksia myös liukkaista jalankulkuteistä. Liukkaat kävelykelit voivat jatkua Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Helena Laakson mukaan myös huomenna. Syynä on jäisille tienpinnoille satanut vesi.

Valkoinen joulu uhattuna Lounais-Suomessa

Jouluaatto saattaa jäädä vähälumiseksi maan lounaisosissa, Laakso sanoo. Suurin osa lumista saattaa sulaa jouluaattoon mennessä Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa sekä mahdollisesti maan länsirannikolla.

Maan etelä- ja länsiosissa sataa Laakson mukaan tänään runsaasti vettä maan yli liikkuvan matalapaineen takia.

Etelä-Suomeen on Laakson mukaan kuitenkin yhä luvassa valkoinen joulu.

– Etelässä on kuitenkin yhä aika paljon lunta, niin niitä voi jäädä tänne aatoksi, Laakso sanoo.

Lämpötilat pysyttelevät tänään maan etelä- ja keskiosissa nollan ja viiden lämpöasteen välillä, kun taas pohjoisosissa pysytellään yhden ja kymmenen pakkasasteen tuntumassa.

Pakkanen palaa koko maahan jouluaatoksi

Sateet heikkenevät huomenna. Maan etelä- ja länsiosissa voi Laakson mukaan tulla heikkoja vesi- ja räntäsateita.

– Suurimmat sateet huomenna ovat tuolla pohjoisessa, siellä tulee lunta ihan reippaasti, Laakso sanoo.

Perjantaina Suomen etelä- ja keskiosien ylitse menee matalapainealue. Ne voivat tuoda etelään lisää vesisateita.

Sen jälkeen kelit kylmenevät koko maassa. Koko maahan tulee Laakson mukaan pakkasta jouluaatoksi. Etelässä tulee olemaan aattona noin viisi pakkasastetta, kun Lapissa lämpötilat voivat laskea jopa kahteenkymmeneen pakkasasteeseen.

– Eli aattona on ihan reippaita pakkasia, Laakso ennustaa.