Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi on valmis vastaanottamaan Viroon tulleita ukrainalaispakolaisia, Viron vastaanottojärjestelmä kuormittunut

Suomi on valmis vastaanottamaan Virosta noin 50–100 sotaa pakenevaa ukrainalaista viikossa, kertoo sisäministeriö tiedotteessaan. Suomi ja Viro tarjoavat halukkaille mahdollisuutta siirtyä ryhmäkuljetuksilla Suomeen.

Sisäministeriön mukaan Viroon on tullut huomattava määrä ukrainalaispakolaisia maan kokoon nähden ja paikallinen vastaanottojärjestelmä on kuormittunut.

Noin 46 000 ukrainalaista on hakenut Suomesta tilapäistä suojelua, ja tällä hetkellä uusia hakemuksia rekisteröidään viikoittain arviolta 400–500. Virossa tilapäistä suojelua on tähän mennessä hakenut noin 41 000 ukrainalaista.

EU:n tilastokeskuksen Eurostatin mukaan Viron väkiluku oli vuoden alussa 1,3 miljoonaa ja Suomen 5,6 miljoonaa.

Järjestelyn on tarkoitus alkaa tammikuussa, ja se olisi voimassa toistaiseksi. Ministeriön mukaan voimassaoloa tarkastellaan myös Suomen vastaanottojärjestelmän näkökulmasta.

Valmistelu alkoi Viron pyynnöstä

Tilapäisen suojelun kohderyhmään kuuluvilla ihmisillä on joka tapauksessa mahdollisuus siirtyä haluamaansa EU-jäsenmaahan. Nyt halukkaille siirtyjille järjestetään kuitenkin koordinoituja bussi- ja lauttakuljetuksia.

Asian valmistelu on käynnistetty Viron pyynnöstä. Viron ja Suomen viranomaiset tekevät sitä yhteistyössä.

– Valtioneuvosto linjasi jo toukokuussa, että Suomella on valmius auttaa sotaa pakenevia myös ottamalla vastaan muista jäsenmaista siirtyviä tilapäisen suojelun piiriin kuuluvia henkilöitä, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotteessa.

Kumpikin maa vastaa omalla alueellaan syntyvistä kustannuksista.

Pako Ukrainasta voi kiihtyä lähiaikoina

Toistaiseksi on vaikea arvioida, kuinka moni ukrainalainen haluaisi siirtyä Virosta Suomeen. Maahanmuuttovirasto ja Viron maahanmuuttoviranomaiset laativat tammikuuksi lisäohjeita ukrainalaisille, jotka ovat kiinnostuneita Suomeen siirtymisestä.

Mikkosen mukaan talven tulo sekä erityisesti Venäjän iskut energiainfrastruktuuriin heikentävät elinolosuhteita Ukrainassa. Monet ukrainalaiset ovat ilman sähköä, lämpöä tai vettä.

– On odotettavissa, että lähikuukausina sekä maan sisäinen pakolaisuus että liike kohti EU-aluetta kääntyvät jälleen kasvuun, Mikkonen sanoo.

Koko EU-alueella tilapäisen suojelun hakemuksia on rekisteröity noin 4 miljoonaa, josta Suomen osuus on siis noin prosentti.