Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkötukeen kaavaillaan senttirajaa – kertakorvaus ei koskisi niitä, joilla on halvimmat sähkösopimukset

Neuvottelut työ- ja elinkeinoministeriön valmistelemasta tuesta jatkuvat torstaina.

Kertakorvauksena maksettavaan sähkötukeen kaavaillaan STT:n tietojen mukaan senttirajaa. Kertakorvausta eivät voisi saada ne, joilla on kaikkein edullisimmat sähkösopimukset. Puhetta on ollut kymmenestä sentistä, mutta rajaa ei ole STT:n tietojen mukaan vielä päätetty.

Senttiraja jäi aikaisemmin pois, koska sen luultiin olevan mahdoton toteuttaa, kuvaili eräs hallituslähde.

Hallituksen sähköministerien erityisavustajat jatkavat torstaina puoliltapäivin neuvotteluja sähkötuen yksityiskohdista. Avustajat neuvottelivat työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) valmistelemasta esitysluonnoksesta myös keskiviikkona, mutta sopua ei vielä syntynyt.

Hallituslähteiden mukaan poliittista kiistaa ei juurikaan ole, mutta osa pohjaesityksen avoimista teknisistä kysymyksistä vaatii vielä jatkovalmisteluja TEMissä.

Kertakorvauksesta on tullut paljon palautetta, jonka mukaan tuen ei pitäisi koskea niitä, joilla on edullinen sähkösopimus. Senttirajan asettamisella heidät saataisiin kohdennettua pois tuen piiristä.

Jos jonkun lasku on edullisesta sopimuksesta huolimatta erittäin suuri, hän voisi hyödyntää vuoden alusta voimaan tullutta sähkövähennystä tai Kelasta haettavaa tukea, hallituslähteistä muotoiltiin.

Korvausprosentti noin 50 prosenttiin

Hallitus on jo linjannut, että kertakorvaus maksettaisiin takautuvasti marras- ja joulukuun kulutuksen perusteella neljän talvikuukauden ajan. Tuen kokonaismäärä on enintään noin 400 miljoonaa euroa. Omavastuu olisi 100 euroa kuukaudessa, ja tukikatto olisi 700 euroa kuukaudessa neljän kuukauden ajan.

Korvausprosentti on STT:n tietojen mukaan asettumassa TEMin pohjaesityksessä noin 50 prosenttiin. Näin halutaan estää sähkölaskujen ylikorvaaminen.

Henkilötunnuksella sähkösopimuksensa tehneet maatalousyrittäjät saisivat myös takautuvasti maksettavaa sähkötukea, jos he täyttävät kertakorvauksen reunaehdot.

Y-tunnuksella sähkönsä hankkiville maataloustiloille on valmisteltu erillistä tukea kertakorvauksen rinnalla.

TEM on valmistellut samaan aikaan myös sähkölaskujen maksuaikoihin pidennystä tarjoavaa lainsäädäntöä. Pidennys koskisi STT:n tietojen mukaan tammi-, helmi-, maalis- ja huhtikuun sähkölaskuja.