Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näköislehti ilmestyy verkossa ja sovelluksessa myös loppiaisen jälkeisenä lauantaina 7.1.

Lue ainakin nämä jutut lauantain näköislehdestä.

1 Leipomoyrittäjä Yuriy Hyvärisellä on pitkät päivät, sillä Hyvärinen toimii oman työnsä ohella ukrainalaislasten koulunkäynninohjaajana.

– Aamulla neljäksi–viideksi ensin leipomolle, sitten omat lapset päiväkotiin ja sen jälkeen koululle kahdeksaksi, Hyvärinen kertoo.

Itsekin ukrainalaistaustainen mutta Suomessa 14-vuotiaasta asti asunut Hyvärinen on kokenut, että ukrainalaiset on otettu lämpimästi vastaan.

– Vielä on suomalaisiakin, jotka tietävät miltä tuntuu jättää kotinsa sodan takia.

2 Aki Hirvonen, 45, on laihtunut miltei puoleen entisestään. Kun mies painoi 146 kiloa ja sairastui kakkostyypin diabetekseen, hän päätti että jotakin on tehtävä. Laihdutus eteni ensin elämäntapamuutoksen ja lopulta lihavuusleikkauksen keinoin.

– Nyt käyn vaa’alla joka päivä ja korjaan tilannetta tarvittavaan suuntaan.

Vaatekerta on mennyt uusiksi pari kertaa, kun laihtunut Hirvonen on laittanut kiertoon ensi viiden XXL:n ja myöhemmin vähän pienempiä mutta kuitenkin isoja paitojaan ja housujaan.

– Nyt voin ostaa S- ja M-kokoja, Hirvonen kertoo ylpeänä.

3 Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä viihtyy hallintotyössä.

– Proffana viikonloppuisinkin hiipi mieleen, että pitäisi tutkia ja kirjoittaa. Nyt koen, että minulla on mahdollisuus miettiä asioita rauhassa.

Hänet tunnetaan myös aktiivisena somekeskustelijana.

– Instassa kokeilen kissapäivityksiä ja muuta kevyempää sisältöä. TikTokiin olen kirjautunut, mutta se vaikuttaa minulle liian levottomalta. Ja tietenkin Linkkarissa olen mukana.

4 Nuorten ja aikuisten käsitykset sukupuolesta saattavat tänä päivänä olla eri maailmoista. Parin viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana vanhoja käsityksiä on kyseenalaistettu voimakkaasti.

– Sukupuolen moninaisuus on tullut sinä aikana esille. Ei se ole ihme, jos nelikymppinen tuntee olevansa pihalla keskusteluista, sanoo yliopistonlehtori Sanna Aaltonen (ei kuvassa).

5 Henri Ansio on nykyisin Suomen parhaita ultrajuoksijoita. On vaikea uskoa, että aikanaan hänkin oli ylipainoinen nuori. Ansio alkoi juosta laihduttaakseen. Kilot katosivat mutta juoksu jäi.

Ansion ensimmäinen ultrajuoksu oli sadan kilometrin kisa maantiellä vuonna 2013.

– Maratoneja oli tullut tahkottua jo viitisen vuotta. Piti saada jotain uutta tavoitetta, joten tuli sitten lähdettyä sadan kilometrin ultralle.