Biojätteen keräysvelvoite muuttuu, mutta muutoksen yksityiskohdissa on alueellisia eroja.
Biojätteen keräysvelvoitteen muuttuminen on johtanut asiakaskyselyiden tulvaan useissa jätelaitoksissa, kertoo Taloussanomat. Lehti on saanut asiasta tiedon kunnallisten jätelaitosten etujärjestö Suomen Kiertovoimalta.
– Monin paikoin asukkaiden hätääntyneet yhteydenotot ovat ruuhkauttaneet asiakaspalvelun täysin, Suomen Kiertovoiman viestintäpäällikkö Kaisa Halme kertoo Taloussanomille.
Biojätteen erilliskeräyksestä on tulossa pakollista kaikille yli 10 000 asukkaan taajamissa asuville. Pakollisuus astuu voimaan heinäkuussa 2024. Sen käytännön toteuttamisessa on alueellisia eroja.
Osassa taajamista keräys on jo alkanut tai alkaa ennen määräajan täyttymistä. Osassa taajamista biojätteen keräys on saattanut olla pientaloasukkaille pakollista jo ennen keräysvelvoitteen muuttumista.
Käytännössä uusin muutos koskettaa pientaloasukkaita ja pienissä rivitaloissa asuvia, koska vähintään viiden huoneiston taloissa biojätteen keräys on säädetty valtakunnallisesti pakolliseksi jo aikaisemmin.
Suomen Kiertovoima kehottaa suurissa taajamissa asuvia pientaloasukkaita seuraamaan oman kunnallisen jätelaitoksensa lähettämiä tiedotteita. Osa laitoksista lähettää asukkaille myös muutoksesta kertovan kirjeen.
– Asukkaan ei itse tarvitse selvittää, mitä jätteenkeräysvaihtoehtoja on tarjolla. On jätelaitoksen tehtävä esitellä ne, Halme sanoo Taloussanomille.
– En usko, että Suomessa on pientaloasukasta, jolta tieto jäteuudistuksen vaatimista toimista jäisi saamatta.
Keräysvelvoitteen piirissä olevat yli 10 000 asukkaan taajamat on merkitty Tampereen kaupungin ylläpitämään karttaan.
Biojätteen keräyksen voi pientaloissa toteuttaa joko ottamalla käyttöön erillinen biojätteen keräysastia tai kompostoimalla jätteet itse.
Keräysastia käydään tavallisen sekajäteastian tapaan tyhjentämässä säännöllisin väliajoin maksua vastaan. Kompostoimisen aloittamiseen vaaditaan oma kompostori ja ilmoitus kompostoinnista jätehuoltoviranomaiselle.
Biojätteen keräysvelvoitteen muutoksen taustalla on jätelain muutos. Sillä tavoitellaan kierrätysasteen nostamista 55 prosenttiin vuonna 2025 ja 65 prosenttiin vuonna 2035. Toteutunut kierrätysaste on viime vuosina ollut runsaat 40 prosenttia.