Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU ja Nato: Kiinan haasteeseen täytyy vastata

EU ja Nato katsovat kolmannessa yhteisjulistuksessaan, että maailmassa eletään kasvavan strategisen kilpailun aikaa, jossa Kiinan yhä voimakkaampi esiintyminen luo haasteen, johon tulee vastata.

Järjestöt toteavat julistuksessaan myös, että euroatlanttisen alueen turvallisuuteen kohdistuu Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan myötä vakavin uhka vuosikymmeniin.

– Tuomitsemme voimakkaimmin tavoin Venäjän hyökkäyksen. Venäjän täytyy heti lopettaa tämä sota ja vetäytyä Ukrainasta. Ilmaisemme täyden solidaarisuutemme Ukrainalle ja toistamme vankkumattoman ja jatkuvan tukemme sen itsenäisyydelle, suvereenisuudelle sekä alueelliselle koskemattomuudelle sen kansainvälisesti tunnistettujen rajojen sisällä.

Julistuksen mukaan Nato on edelleen jäsentensä yhteisen puolustuksen perusta, mutta EU ja Nato tunnistavat tarpeen vahvemmalle eurooppalaiselle puolustukselle, joka täydentää Natoa ja vaikuttaa myönteisesti transatlanttiseen ja maailmanlaajuiseen turvallisuuteen.

EU ja Nato ovat antaneet yhteisjulistukset myös vuosina 2016 ja 2018. Venäjän sota Ukrainassa on korostanut tarvetta yhteistyön tiivistämiseen.