Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satelliittien laukaisukeskus vihittiin käyttöön Ruotsissa – SSC-yhtiö keskustelee nyt Ukrainan avustamisesta satelliitteihin liittyvillä palveluilla

Ruotsalaisyhtiö SSC käy keskusteluja siitä, millaisia palveluita se voisi tarjota satelliittien avulla Ukrainalle. Asiasta kertoi medialle Kiirunassa perjantaina yhtiön päästrategi Stefan Gustafsson.

– Meillä on keskusteluja Ukrainan kanssa, kuinka tarjota kommunikaatiopalveluita, Gustafsson sanoi.

Gustafsson täsmensi, että kyseessä on Ukrainan yhteiskunnalle ja asevoimille keskittyvistä satelliitteihin liittyvistä palveluista. Aikataulun hän kuvasi olevan ”nyt”, mutta muuten hän ei suostunut menemään yksityiskohtiin. Hän ei myöskään tarkentanut, onko kyseessä kahdenvälinen keskustelu vai jonkin järjestön kautta käyty keskustelu.

SSC tulee sanoista Swedish Space Corporation, ja se on keskittynyt muun muassa satelliitteihin liittyviin palveluihin. Tieto Ukrainan avustamiseen liittyvistä keskusteluista tuli esille sen jälkeen, kun EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa olivat vihkineet yhtiön tuoreen satelliittien laukaisukeskuksen käyttöön Kiirunassa.

Laukaisukeskus tuo EU-alueelle merkittäviä lisäkyvykkyyksiä samaan aikaan, kun turvallisuus, ilmastotoimet ja monet muut palvelut navigoinnista alkaen nojaavat yhä voimakkaammin satelliitteihin ja avaruuteen.

Kaikki eivät kuitenkaan ole keskuksesta innoissaan. Perjantaina aamupäivällä Ruotsin saamelaiskäräjien hallituksen varapuheenjohtaja Stefan Mikaelsson ilmaisi huolensa sekä laukaisukeskuksen vaikutuksesta alueella että koko alueen militarisoitumisesta sotilaallisen harjoitustoiminnan seurauksena.

Taustoja Ruotsin puolustusvoimissa

SSC:n Gustafsson on taustaltaan entinen johtava strateginen analyytikko Ruotsin puolustusvoimista. Hänen kanssaan asiaa oli kommentoimassa muun muassa Ruotsin kansallisen avaruusjärjestön puheenjohtaja Mats Helgesson, joka on ollut aiemmin urallaan Ruotsin ilmavoimien komentaja.

Helgesson kuvasi, että sotilaspiirien ulkopuolella Ukrainan sota on ollut suuri herätys sille, kuinka tärkeäksi avaruus tulee muodostumaan tulevaisuuden sodankäynnissä. Näihin liittyviä palveluita voidaan jo nyt ostaa hyvin matalalla kynnyksellä yksityisellä sektorilla.

Ukraina on nojannut sodassa Elon Muskin Space X -yhtiön satelliitteihin, mutta Muskin arvaamattomuus on aiheuttanut pelkoja palveluita tarjoavan tahon luotettavuudesta.

Helgesson arvioi Venäjän kyvykkyydet alalla maailman kärkipäähän, mutta samaan aikaan sota Ukrainassa on kuitenkin ajautunut Venäjän puolelta hyvin klassiseen tuhoamissotaan perinteisillä menetelmillä.

Helgessonin mukaan sekä Ukraina että Venäjä nojaavat vahvasti maavoimiin ja ilmavoimien käyttötapa on lukinnut sodan tiettyyn asentoon. Hän totesikin, että Ukrainalla ja Venäjällä eivät ole kaikkein voimakkaimmat ilmavoimat, mikä on vaikuttanut asetelmaan.