Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naton apulaispääsihteeri: Putin valmistautuu pitkään sotaan

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tavoitteet eivät ole muuttuneet, ja hän on valmistautumassa pitkään sotaan, arvioi Naton apulaispääsihteeri Mircea Geoana. Venäjän aliarvioiminen olisi nyt Geoanan mukaan vaarallista.

– Hän on jo mobilisoinut yli 200 000 (ihmisen verran) uusia joukkoja, joista monet ovat koulutuksessa. Hän on lisäämässä Venäjän sotilastuotantoa ja hankkii lisää aseita muilta autoritaarisilta hallinnoilta, mukaan lukien Iranista, Geoana sanoi.

Geona puhui Naton sotilaskomitean kaksipäiväisen kokouksen aluksi Brysselissä keskiviikkona. Komitea vastaa Naton ylimmästä sotilaallisesta päätöksenteosta ja valmistelee sotilaalliset neuvot Pohjois-Atlantin neuvostolle, joka puolestaan koostuu Nato-maiden suurlähettiläistä.

Myös tarkkailijajäsenet Suomi ja Ruotsi osallistuvat kokoukseen. Suomesta paikalla on Puolustusvoimien komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Geoana puhui puolustukseen tehtävien lisäinvestointien puolesta. Hänen mukaansa puolustusmenojen kahden prosentin tavoite on nyt nähtävä lattiana eikä kattona.

Kyse on siitä, että Nato-maiden puolustusmenojen kansalliseksi tavoitteeksi on määritelty kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.

Tekoälyä tulevaisuuden sotiin

Sotilaskomitean puheenjohtaja, amiraali Rob Bauer toi avaussanoissaan esiin, että vuosi sitten samaan aikaan kokous järjestettiin koronaviruspandemian takia etänä. Tuolloin oli kuitenkin yhä mahdollista istua vielä Venäjän kanssa samassa pöydässä, hän totesi.

Naton korkein sotilashenkilö totesi, että diplomaattisista ponnistuksista huolimatta Venäjän johto valitsi säälimättömän tuhon tien. Siksi maailma on Bauerin mukaan kollektiivisen puolustuksen kannalta hyvin erilainen paikka kuin vuosi sitten.

– Venäjä käy brutaalia ja järjetöntä sotaa Ukrainassa. Ja aseistamalla energian ja ruuan he satuttavat miljoonia ihmisiä ympäri maailman.

Sotilaskomitean kokouksessa käydään keskustelua muun muassa liittouman turvallisuushaasteista, puolustuskyvyn kehittämisestä, Ukrainan sodan tilanteesta ja Ukrainalle annettavasta avusta. Tarkastelussa ovat myös puolustuksen digitaalinen siirtymä, puolustustarvikkeiden varastot ja logistiikka sekä Naton pelote- ja puolustusstrategia eli käytännössä kansallisten puolustussuunnitelmien yhdistyminen Naton suunnitelmiin.

Apulaispääsihteeri Geona sanoi, että tämän sodan oppien lisäksi pitää myös valmistautua tulevaisuuden sotiin. Tämä tarkoittaa hänen mukaansa myös tekoälyn ja suuren datan huomioimista puolustuksessa.