Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkin ulkoministeri yritti edistää maan janoamia hävittäjäkauppoja vierailullaan Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa keskiviikkona vieraillut Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu yritti jouduttaa F-16-hävittäjäkauppoja tapaamisessaan virkaveljensä Antony Blinkenin kanssa.

– Kuten olemme kertoneet yhdessä aiemminkin, tämä on tärkeää paitsi Turkille, myös Natolle ja Yhdysvalloille. Näin ollen odotamme yhteisten strategisten intressiemme mukaista hyväksyntää, Cavusoglu sanoi ulkoministerien tavatessa.

Tapaamisen jäljiltä ei tuoreeltaan nähty merkkejä edistyksestä. Yhdysvalloissa päättäjien on arveltu haluavan käyttää hävittäjäkauppoja vipuvartena, jolla Turkki saataisiin hyväksymään Suomi ja Ruotsi Naton uusiksi jäsenmaiksi.

Turkki sen sijaan on halunnut pitää asiat toisistaan erillisinä.

– Turkin pyyntö saada F-16-hävittäjiä ei liity mitenkään Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen, eikä Yhdysvaltain kongressin pitäisi esittää näitä asioita toisiinsa liittyvinä, Cavusoglu sanoi tapaamisen jälkeen julkaistussa lausunnossaan.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on suhtautunut myönteisesti hävittäjäkauppoihin, mutta päätös asekaupasta on lopulta kongressin käsissä.

Kreikan ja Turkin välit kireitä

F-16-asekaupasta Turkin kanssa on keskusteltu samaan aikaan kun toinen Nato-liittolainen Kreikka ostaa Yhdysvalloilta Suomen tapaan F-35-hävittäjiä. Turkki potkittiin ulos F-35-ohjelmasta maan tehtyä asehankintoja Venäjältä.

Vanhojen vihollisten Turkin ja Kreikan välit ovat kylmenneet viime aikoina Turkin koventaessa retoriikkaansa naapurimaata kohtaan. Turkki on muun muassa uhkaillut Kreikkaa uusilla ohjuksillaan.

– (Erdogan) tekee sen ehkä silkkaa pahantahtoisuuttaan, tai koska hän on roisto. Mutta yksi asia on selvä, Yhdysvaltojen täytyy ottaa Turkin presidentin toiminta vakavissaan, Yhdysvaltain senaatin ulkosuhteiden komiteaa johtava demokraattisenaattori Bob Menendez kommentoi aiemmin puheessa.

Menendezin mukaan F-16-kauppa on estettävä siihen asti, että Erdogan lopettaa aggressiivisen toimintansa lähialueillaan.

Yhteisessä lausunnossaan Blinken ja Cavusoglu sanoivat olevansa yhtä mieltä siitä, kuinka tärkeää on varjella vakautta ja ylläpitää viestintäyhteyksiä itäisen Välimeren alueella.