Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fingridin toimitusjohtaja väläyttää: "Olen varovaisen optimistinen, että sähkökatkoilta tullaan välttymään"

Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruususen mukaan Olkiluodon kolmosreaktorin koekäytön jatkuminen helmikuussa ei täysin poista kiertävien sähkökatkojen riskiä Suomessa, mutta pienentää sitä huomattavasti.

Olkiluodon ydinvoimalan omistaja Teollisuuden voima tiedotti perjantaina, että Olkiluoto 3:n säröytyneet syöttövesipumppujen juoksupyörät vaihdetaan nyt käynnissä olevan käyttökatkon aikana ja sähköntuotanto reaktorissa jatkuu tämän jälkeen pääosin täydellä teholla. Säännöllinen sähköntuotanto reaktorissa alkaa maaliskuussa 2023.

Ruusunen sanoo, että helmikuulle sattuva kova pakkasjakso voisi vielä aiheuttaa sähköpulan.

– Olen tilanteesta kuitenkin varovaisen optimistinen sen osalta, että sähkökatkoilta tullaan välttymään. Se on minulta jo melko vahva lausunto, Ruusunen toteaa.

Fingridin toimitusjohtajan mukaan tammikuun lopun sääennusteet näyttävät tällä hetkellä siltä, että sähköä tulee riittämään. Hän huomauttaa myös, että sähkön riittävyyden kanssa ollaan säästötoimien vuoksi muutenkin paljon paremmassa tilanteessa kuin joulukuun alussa.

– Huipputuntien kulutus on vähentynyt tiukoissa tilanteissa noin 1300 megawattia, mikä on käytännössä Loviisan voimalan tehon verran. Tämä on ihan mahtava lukema ja siitä täytyy jakaa kehut niin kansalaisille kuin kulutusjoustoihin sitoutuneille yrityksille ja yhteisöillekin.

Ruusunen sanoo, että tehokas energian säästäminen yhdistettynä Olkiluodon sähköntuotannon jatkumiseen pienentää kiertävien sähkökatkojen riskiä merkittävästi, jos myös säästötoimet jatkuvat.

– En uskalla luvata, että sähkökatkoilta vältyttäisiin tänä talvena, mutta tilanne näyttää nyt hyvältä.

Juttua päivitetty klo 15.32: Tarkennettu sitaattia Loviisan ydinvoimalan tehosta. Loviisan ydinvoimalan sähköteho on kokonaisuudessaan noin 1000 megawattia. Aiemmin puhuttiin yhden reaktorin tehosta.