Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haavisto Ylelle: Suomi voi joutua harkitsemaan Nato-jäsenyyden edistämistä ilman Ruotsia

Suomi saattaa joutua harkitsemaan uudelleen Nato-jäsenhakemuksensa edistämistä Ruotsin kanssa yhtäaikaisesti, jos Ruotsin hakemusprosessi keskeytyy pidemmäksi aikaa.

Näin toteaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Ylen aamun haastattelussa.

Maiden hakemusten ratifiointi on ollut pidemmän aikaa jäissä Turkin ja Unkarin jarruttelun takia. Ruotsin tilannetta on hankaloittanut entisestään maassa viime viikkoina olleet laajat Turkin-vastaiset mielenilmaukset, jotka ovat kiristäneet Ruotsin ja Turkin välejä.

Lauantaina ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti mielenilmauksena koraanin Turkin Ruotsin-suurlähetystön edustalla, mikä kirvoitti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanilta maanantai-iltana kommentin, jonka mukaan Ruotsin on turha odottaa Turkilta tukea Nato-jäsenyydelle.

Haavisto kuvaili protesteja "selväksi jarruksi" Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksille.

– Nämä protestoijat kyllä leikkivät Suomen ja Ruotsin turvallisuudella, hän kommentoi.

Haaviston mukaan Suomen ja Ruotsin turvallisuuden kannalta paras vaihtoehto on edelleen se, että maat pyrkivät Natoon yhtä aikaa.

Maiden pyrkimykset puolustusliiton jäseniksi alkoivat keväällä 2022 Venäjän laajennettua sotansa Ukrainassa täysimittaiseksi suurhyökkäykseksi.