Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan hallinnossa korruptiosyytösten saattelema eroaalto – varaministereitä ja kuvernöörejä on joutunut eroamaan

Useat Ukrainan valtionhallintoon kuuluneet ihmiset ovat eronneet johtotehtävistä tänään korruptiosyytösten saattelemana, kertovat muiden muassa BBC, Guardian sekä ukrainalainen Kyiv Independent -uutissivusto.

Kyse on Ukrainan suurimmasta johtoa ravistelleesta henkilöstövaihdoksesta kohta vuoden kestäneen sodan aikana.

Tähän mennessä ovat eronneet ainakin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Kyrylo Tymoshenko, varapuolustusministeri Vjatsheslav Shapovalov sekä Ukrainan varapääsyyttäjä Oleksi Symonenko.

Erojen aallossa ovat saaneet lähteä myös viisi aluejohtajaa sekä Shapovalovin lisäksi kolme muuta varaministeriä, kertoi korkea-arvoinen hallituksen virkamies Oleh Nemtshinov uutistoimisto AFP:lle.

Eroamaan joutuivat ainakin keskisen Dnipropetrovskin alueen, Koillis-Sumyn alueen, eteläisen Zaporizhzhjan ja Hersonin alueiden kuvernöörit sekä pääkaupunkia Kiovaa ympäröivän alueen kuvernööri, Nemtshinov sanoi. Lisäksi vara-aluekehitysministeri sekä sosiaalipolitiikan varaministeri ovat hänen mukaansa joutuneet eroamaan.

Hankintaskandaali, Espanjan-loma ja evakuointiauton väärinkäyttöä

Ukrainalaismedioiden mukaan eronneita on julkisuudessa syytetty erilaisista väärinkäytöksistä. Kyiv Independentin mukaan esimerkiksi varapuolustusministeri Shapovalov joutui lähtemään häneen liitetyn hankintaskandaalin jälkeen, puolustusministeriön ostettua armeijalle elintarvikkeita jopa kolminkertaisin hinnoin tuntemattomalta yritykseltä.

Varapääsyyttäjä Symonenko puolestaan oli aiheuttanut kohun Espanjan-lomallaan.

Ukrainan valtiollisen uutistoimiston Ukrinformin mukaan Zelenskyin lähipiiriin kuulunut Tymoshenko ei kertonut syytä eropyynnön jättämiseen. Ukrainalaismedioissa hänen kerrottiin käyttäneen siviilien evakuointeihin tarkoitettua autoa omiin tarkoituksiinsa. Ukrinform julkaisi otteita hänen erokirjeestään, jossa hän muun muassa kiitteli ja kehui Zelenskyitä.

Virkamiehiä on yritetty hillitä sodan aikana

Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljakin mukaan kyse on "oikeudenmukaisuudesta" sekä kansan toivomasta muutoksesta, johon Zelenskyi on vastannut.

Guardianin mukaan Zelenskyi oli jo eilen sanonut, että tällä viikolla Ukrainassa ilmoitetaan henkilöstömuutoksista sekä keskus- että aluehallinnoissa ja turvallisuusjoukoissa. Lehden mukaan henkilöstömuutokset liittyisivät viimeaikaisiin korruptiosyytöksiin.

Lauantaina Ukrainassa pidätettiin myös apulaisinfrastruktuuriministeri Vasyl Lozinskyi epäiltynä yli 320 000 euron suuruisten lahjusten ottamisesta. BBC:n mukaan hän on kiistänyt syytteet.

Ukrainassa oli ennen sotaa huomattava korruptio-ongelma, jota myös Euroopan unioni oli vaatinut kitkemään, jotta Ukrainan EU-jäsenyyttä voitaisiin harkita. Uutistoimisto AFP:n mukaan myös jotkut Ukrainalle taloudellista ja sotilaallista tukea antaneista länsimaista ovat vaatineet korruptionvastaisia toimia avun ehtona.

Zelenskyin Kansan palvelija -puolueen johtajan Davyd Arahamijan mukaan korruptoituneita virkamiehiä voi odottaa vankeustuomio.

– Virkamiehiä kaikilla tasoilla on jatkuvasti varoitettu virallisten ja epävirallisten kanavien kautta, että heidän tulisi keskittyä sotaan, auttaa uhreja, vähentää byrokratiaa ja lopettaa kyseenalaiset bisnekset. Monet heistä ovat todella kuunnelleet, mutta jotkut valitettavasti eivät, hän sanoi Telegram-viestipalvelussa BBC:n mukaan.

---

Korjattu klo 16.03 Kansan palvelija -puolueen johtajan nimen litterointi: Davyd Arahamija